miercuri

4 octombrie, 2023

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

27 februarie, 2020

Societatea de Administrare a Participațiilor în Energie (SAPE), prin care Ministerul Economiei şi Energiei controlează pachetele minoritare la companiile energetice privatizate, a obţinut de la Grupul ENEL peste 100 de milioane de euro (circa 502 milioane de lei), ca „dividende extraordinare” pentru anii anteriori, potrivit unui comunicat al ministerului emis joi.

Aproximativ 95% din sumă a fost virată deja în conturile SAPE. Suma este rezultatul unor negocieri dintre ENEL, statul român și Fondul Proprietatea, pentru stingerea unor litigii deschise de SAPE, potrivit lui Bogdan Stănescu, președintele directoratului SAPE. .

„Valoarea dividendelor este conformă cu participația pe care Statul Român le are în societățile menționate (controlate de Enel, n.n.): 10% din acțiunile E-Distribuție Muntenia, 24,86% din acțiunile E-Distribuție Banat, respectiv 24,9% din acțiunile E-Distribuție Dobrogea”, spune comunicatul citat.


Dividendele sunt distribuite din rezultatul reportat al anilor anteriori, iar „negocierile pentru acordarea lor au fost purtate între reprezentanți ai SAPE, ai Grupului Enel și ai Fondului Proprietatea, decizia privind plata dividendelor fiind realizată prin acordul comun al părților”.

Fondul Proprietatea (FP) va primi dividende în valoare de 522,9 milioane de lei, în timp ce Grupul Enel va încasa 1,93 miliarde de lei. FP are 12% din acțiunile E – Distribuție Muntenia, 24,12% din E-Distribuţie Banat, și  24,09% din E-Distribuţie Dobrogea, potrivit informaţiilor Enel, citate de Agerpres.

„Este o premieră pentru România și un succes categoric în negocierile purtate pentru distribuirea de dividende. Negocierile efective s-au încheiat, favorabil pentru statul român, în data de 30 decembrie. În acest context, SAPE va stinge litigiile pentru recuperarea sumelor reprezentând dividende care i s-ar fi cuvenit până la 31 decembrie 2018”, a spus Bogdan Stănescu.

Discuțiile din partea statului au fost coordonate de Virgil Popescu, ministrul Economiei Energiei și Mediului de Afaceri, „prin echipa SAPE condusă de Bogdan Stănescu, președintele directoratului SAPE SA”, spune comunicatul Ministerului Economiei.


„Majoritatea sumei a fost deja încasată pe 21 februarie 2020. Urmează ca restul de plată, reprezentând 20% din sumele aferente dividendelor distribuite de E-Distribuție Dobrogea să se achite până la jumătatea lunii august 2020”, a declarat Virgil Popescu, ministrul Economiei, Energie și Mediului de Afaceri.

Adunările generale ale acţionarilor companiilor E-Distribuţie Banat, E-Distribuţie Dobrogea şi E-Distribuţie Muntenia au aprobat recent acordarea de dividende în valoare de 2,955 miliarde de lei, din rezultatul reportat al anilor anteriori, potrivit Agerpres.

Astfel, E-Distribuţie Banat va acorda dividende în valoare de 886,15 milioane de lei, E-Distribuţie Dobrogea va acorda dividende ajungând la 502,7 milioane de lei, în timp ce E-Distribuţie Muntenia va acorda dividende în valoare de 1,566 miliarde de lei, informează Enel.

 

Articole recomandate:
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Un răspuns

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Un răspuns

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: