joi

13 iunie, 2024

25 noiembrie, 2019

Ministerul Finanțelor Publice (MFP) a împrumutat, luni, peste un miliard de lei de la bănci, printr-o emisiune de obligațiuni de tip benchmark, cu o maturitate reziduală de 46 de luni, la un randament mediu de 3,92% pe an, potrivit datelor Băncii Naționale a României (BNR).

Valoarea din prospect era de 400 de milioane de lei. Investitorii au subscris 1,8 miliarde de lei.


Premierul Ludovic Orban a anunțat luni că Executivul va finaliza până marți seara forma definitivă a ordonanței de urgență privind rectificarea bugetară, precizând că sarcina este extrem de dificilă. ”Ne-au lăsat ăștia un buget făcut praf, găurit, cu un nivel de colectare a veniturilor mult sub nivelul care fusese prognozat în Legea bugetului de stat. Este extrem de dificil de făcut această rectificare”, a declarat premierul.

Anterior, el a avertizat că deficitul bugetar va depăși cel mai probabil nivelul de 3% din PIB în acest an.

Ministrul Florin Cîțu a precizat tot luni, într-un interviu pentru Bloomberg, că deficitul bugetar estimat pentru 2019 este de peste 4% din PIB.

Întrebat dacă are o estimare privind necesarul de finanțare actualizat, pe fondul creșterii deficitului, Cîțu a precizat acum două săptămâni că au fost făcute calcule, dar că nu poate oferi public o cifră.


Potrivit prognozelor anterioare, statul avea nevoie să împrumuturi de 76 de miliarde de lei în acest acest an, pentru finanțarea deficitului bugetar și rostogolirea datoriei publice.

Articole recomandate:

Etichete: , , , ,

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: