marți

5 iulie, 2022

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

4 septembrie, 2013

Contribuţia categoriilor de resurse la formarea şi creşterea PIB în T II şi S I 2013

România a avut creștere economică de 0,5% în trimestrul al II-lea, față de primele 3 luni ale anului 2013, în date ajustate sezonier, a informat miercuri Institutul Național de Statistică, revizuind în sus, cu 0,2 puncte procentale avansul trimestrial al economiei.

”Produsul Intern Brut – date ajustate sezonier – estimat pentru trimestrul II 2013 a fost de 154.295,5 milioane lei preţuri curente, în creştere – în termeni reali – cu 0,5% faţă de trimestrul I 2013”, a precizat INS, miercuri, după ce în 14 august măsurase un avans trimestrial al PIB de 0,3%.

De asemenea, INS revizuiește în urcare, cu 0,2 puncte procentuale și creșterea economică din semestrul II al anului 2013 comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut, ajungând la 1,4% în serie ajustată sezonier.


În semestrul I al anului 2013, România a avut creștere economică de 1,8% față de primele 6 luni ale anului trecut, mai aratîă INS miercuri, majorând cu 0,1 puncte procentuale estimarea creșterii PIB pentru această perioadă, față de datele prezentate în 14 august.

”Produsul intern brut estimat pentru semestrul I 2013 a fost de 307263,2 milioane lei preţuri curente, în creştere – în termeni reali – cu 1,8% faţă de semestrul I 2012”, a informat miercuri INS.

(Descarca de AICI comunicatul INS privind cresterea economica)

Îți mulțumim că citești cursdeguvernare.
Abonează-te la newsletter aici.

Cele mai importante contribuţii la creşterea PIB în semestrul I 2013, comparativ cu semestrul I 2012 le-au avut următoarele ramuri:

  • Industria (+1,1%), cu o pondere de 30,3% la formarea PIB şi al cărei volum de activitate s-a majorat cu 3,9%;
  • Tranzacţiile imobiliare (+0,3%), cu o pondere de 7,9% la formarea PIB şi al căror volum de activitate s-a majorat cu 3,2%;
  • Agricultura, silvicultura şi pescuitul (+0,2%), cu o pondere mai redusă la formarea PIB (3,5%) şi al căror volum de activitate s-a majorat cu 6,1%;
  • Activităţile profesionale, ştiinţifice şi tehnice; activităţi de servicii administrative şi activităţi de servicii suport (+0,2%), cu o pondere de 5,8% la formarea PIB şi care au înregistrat o creştere a volumului de activitate cu 3,2%.

În schimb, reducerea volumului de activitate din construcţii, cu 3,1%, a avut un impact negativ asupra evoluţiei PIB, contribuţia sa la creşterea PIB fiind de -0,2%, mai arată INS.


Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

articole categorie

Citește și:

Mult așteptatul pachet de măsuri fiscale, anunțat de coaliția de guvernare în urmă cu câteva luni a intrat oficial pe masa guvernului și a fost pus în transparență....

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: