miercuri

25 mai, 2022

Statele UE vor începe vaccinarea în aceeași zi, în preajma Crăciunului

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

16 decembrie, 2020

Cele 27 de state membre ale Uniunii Europene vor putea „începe în aceeaşi zi” campaniile de vaccinare anti-COVID-19, imediat după ce Agenţia Europeană a Medicamentului (EMA) va notifica oficial autorizarea vaccinului dezvoltat de Pfizer/BioNTech, a anunţat miercuri preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, în Parlamentul European.

„În sfârşit, de acum într-o săptămână, primul vaccin va fi autorizat, aşadar vaccinările vor putea începe imediat (…) Este o sarcină imensă”, a declarat şefa executivului UE.


„Să începem, deci, cât mai curând posibil această vaccinare împreună, toți 27, cu un debut în aceeaşi zi”, a spus Ursula von der Leyen.

EMA a devansat data ședinței în care va lua decizia privind autorizarea vaccinului anti-Covid dezvoltat de BioNTech-Pfizer.

Avizul va fi discutat pe 21 decembrie, așa cum au insistat Germania și alte state. Luni, EMA a primit un nou set de date solicitate producătorului vaccinului, pe care urmează să le analizeze pentru a stabili cât mai riguros siguranța adminsitrării serului.

Germania a înregistrat în ultimele 24 de ore un record 952 persoane au murit din cauza virusului SARS-CoV-2, cel mai mare număr de la debutul pandemiei.


Inițial, data programată era 29 decembrie, ceea ce ar fi însemnat ca vaccinarea să debuteze în UE după ianuarie, cu aproximativ trei săptămâni după Marea Britanie.

„Viteza este esențială, dar siguranța vaccinului este prioritatea noastră numărul 1. De aceste vaccinuri vor beneficia milioane de europeni și noi suntem foarte conștienți de responsabilitatea uriașă pe care o avem,” le-a explicat șeful EMA, Emer Cooke, europarlamentarilor, săptămâna trecută, scrie France24.

Începerea vaccinării, în aceeași zi, în toate statele membre

Dozele vor fi distribuite în aceeași zi către statele europene, într-un număr stabilit proporțional, în funcție de populație, urmând ca și vaccinarea să înceapă simultan, potrivit BFMTV, care citează surse politice din Franța:

Am înţeles că politica privind vaccinurile, vaccinurile pentru toţi, nu este pentru mâine. Realitatea de astăzi sunt vaccinurile cu prioritate mare.

Fiecare ţară europeană va avea acelaşi număr de vaccinuri în funcţie de numărul de locuitori.

Toate ţările europene vor lansa campania de vaccinare în aceeaşi zi la sfârşitul anului.

Europenii vor primi un extra-cadou de Crăciun, scrie și Politico, în contextul în care primele doze anti-Covid vor fi inoculate înaintea acestei sărbători pe care majoritatea statelor UE o vor petrece în carantină.

Germania face presiuni ca Agenţia Europeană pentru Medicamente să analizeze până pe 21 decembrie vaccinul Pfizer-BioNTech. Această dată ar însemna o anticipare cu o săptămână a celei stabilite anterior şi ar putea însemna începerea vaccinării înainte de sfârşitul anului.

În România, pregătirile nu s-au încheiat

Centrele de vaccinare ce vor funcționa în România au fost identificate și sunt în curs de organizare, astfel încât vaccinarea va demara într-o zi, două, după ce vor sosi flacoanele, a declarta marți coordonatorul campaniei naționale de vaccinare anti-Covid, medicul militar Valeriu Gheorghiță.

Situația centrelor pe fiecare județ va fi clară joi, când va fi raportată lista finală a acestor puncte din spitale.

„Dacă autorizația va fi eliberată în 23 decembrie, probabil că între Crăciun și anul nou vor fi livrate primele doze de vaccin în România și vom putea începe efectiv activitatea de vaccinare destinată în primul rând personalului medical din spitalele din linia întâi”, a spus Valeriu Gheorghiță.

Îți mulțumim că citești cursdeguvernare.
Abonează-te la newsletter aici.

Prima tranșă, din decembrie, va fi una simbolică și constă în numai 10.000 de doze pentru România. Ele vor fi folosite pentru vaccinarea a 5.000 de medici și asistente din spitalele din rețeaua Covid, în condițiile în care este nevoie de flacoane administrate la distanță de 21 pentru imunizarea unei singure persoane.

Următoarea tranșă, de 600.000 de doze, este programată în luna ianuarie, după care cantitatea va crește cu fiecare lună.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

articole categorie

Citește și:

Andrew Kenningham (foto), economist-şef pentru Europa la Capital Economics, explică într-un interviu pentru CursdeGuvernare cum va reseta războiul obiectivele şi strategiile de dezvoltare pe care UE le bătuse...

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: