sâmbătă

20 aprilie, 2024

7 martie, 2022

Cererea Ucrainei de aderare la UE va fi discutată „zilele următoare” în Consiliu, a anunțat luni, pe Twitter, președintele Consiliului European, Charles Michel. ”Solidaritatea, prietenia și asistența fără precedent a UE pentru #Ucraina sunt de neclintit”, a mai scris Charles Michel.

Și președintele Ucrainei Volodimir Zelenski a postat, tot pe Twitter, un mesaj în care spune că a vorbit cu președintele Consiliului European despre amenințarea la adresa instalațiilor nucleare și problema apartenenței Ucrainei la UE. „Poporul Ucrainei merită asta. Opriți Rusia”, ți-a încheiat mesajul Zelenski.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a semnat cererea de aderare a Ucrainei la Uniunea Europeană chiar în timpul primelor negocieri ruso-ucrainene din Belarus. Zelenski a declarat pe data de 28 februarie că țara ar trebui să fie primită în Uniunea Europeană în procedură de urgență.


„Soldații noștri nu luptă doar pentru țara noastră, luptă pentru toată Europa. Pentru toți copiii din Europa. Suntem recunoscători partenerilor că sunt alături de noi, dar scopul nostru e să fim alături de toți europenii și cel mai important, să fim la egalitate. Sunt sigur că asta este corect, sunt sigur că asta am meritat. Sunt sigur că este posibil”, a spus Zelenski.

Imediat după anunțul Ucrainei, Georgia și Republica Moldova au avut inițiative asemănătoare.

Decizia Coreper

Chestiunea primirii în UE a Ucrainei, Georgiei și Republicii Moldova s-a aflat pe agenda reuniunii de luni a Coreper – reuniune a reprezentanților diplomatici ai statelor membre la Bruxelles.

Conform unui anunţ al preşedinţiei franceze a Consiliului UE citat de Digi 24, cele 27 de state membre au cerut luni Comisiei Europene să facă primul pas pe acest drum, prin elaborarea unui raport pe baza căruia statele membre vor decide dacă acordă statutul de ţară candidată Ucrainei, Republicii Moldova şi Georgiei.


După ce Republica Moldova a decis să depună cererea de aderare la Uniunea Europeană, separatiştii din Transnistria au cerut ONU recunoaşterea independenţei acestei regiuni.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Acest text se adresează în primul rând tinerilor, adică celor

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: