duminică

19 mai, 2024

15 martie, 2011

Statele europene îşi revizuiesc proiectele nucleare. Având în vedere ultimele evenimente din Japonia, unde a explodat un al treilea reactor, în ultimele patru zile, la centrala nucleară din Fukushima, guvernele din Germania şi Elveţia şi-au suspendat decizia referitoare la programele nucleare, iar Comisia Europeană organizează o întrunire pe această temă, a miniştrilor şi experţilor europeni, la Bruxelles. Explozia a avut loc la centrala japoneză aflată la 250 km est de Tokyo, în timp ce inginerii încercau să răcească reactorul, după cele două explozii precedente. Mii de activişti contra centralelor nucleare au demonstrat, sâmbătă, în Germania.  Jurnaliştii BBC consideră că deciziile ce se vor lua acum, pe această problemă, vor fi, cu siguranţă, motivate politic. Cancelarul german Angela Merkel a suspendat un acord de prelungire a perioadei de viaţă a staţiilor nucleare ale Germaniei, având în vedere că se apropie importante alegeri locale. Protestatarii au format în Stuttgart un lanţ uman de 45 km, evenimentul fiind planificat înainte de criza nucleară actuală din Japonia, pentru că se afla deja pe ordinea de zi a politicienilor germani. În acest timp, guvernul elveţian a amânat luarea unei hotărâri privind construirea unei noi centrale nucleare, iar un ministru austriac a cerut efectuarea de noi teste de securitate la reactoarele nucleare din Europa. (BBC News)

Teamă şi deznădejde în Japonia. Străzile şi magazinele din Tokyo sunt goale, iar în aer pluteşte frica. După cutremur, nervii sunt întinşi la maximum acum în capitala Japoniei, cu evenimente la zi precum tsunami şi cea mai gravă criză nucleară de la al doilea război mondial încoace. Transportul public este afectat, benzina a fost raţionalizată, rafturile din supermarketuri sunt goale, în magazine se stinge lumina noaptea pentru economie de curent, ceea ce face ca străzile întunecate să pară şi mai negre. Este ceva nemaivăzut într-un oraş plin, până de curând, de oameni obişnuiţi cu confortul şi abundenţa. Între timp, echipele de salvare din regiunea Tohoku au descoperit sute de cadavre. “Sunt foarte îngrijorat. Cred că problema nucleară va fi rezolvată. Cutremurele însă mă îngrijorează cel mai mult pe mine, în special pentru că ne aflăm atât de aproape de mare”, a declarat Banshu Yoshida, proprietarul unui restaurant din Shiba, un cartier al capitalei japoneze. (Guardian)

Grupul G8 discută despre situaţia din Libia. Miniştrii de externe din statele puternic industrializate se reunesc la Paris pentru a discuta impunerea unei zone aeriene fără zboruri deasupra Libiei. Marea Britanie şi Franţa susţin această măsură, pentru a preveni noi atacuri aeriene asupra  rebelilor din parte forţelor loiale lui Muammar Gaddafi. Liga Arabă sprijină un mandat al ONU, dar Rusia s-a opus până acum intervenţiei militare, în timp ce SUA, Italia, Germania au exprimat doar opinii rezervate în legătură cu acest subiect. Consiliul de Securitate al ONU va dezbate această temă, mai târziu. Liderii rebeli au apelat la sprijin internaţional pentru limitarea resurselor colonelului Gaddafi, având în vedere că forţele sale continuă atacurile violente asupra poziţiilor rebelilor din estul Libiei. Surse diplomatice au dezvăluit pentru BBC că nu există pe masa discuţiilor, deocamdată, niciun proiect de rezoluţie al ONU, iar discuţiile urmează a se referi la mai multe subiecte legate de securitatea Libiei, nu doar la restriţionarea zborurilor deasupra ţării. (BBC News)


Arabia Saudită trimite trupe în Bahrain. Autorităţile saudite au trimis circa 1.000 de soldaţi, 150 de vehicule blindate şi 50 de autobuze, jeepuri, ambulanţe şi rezervoare de apă, ieri, în Bahrain, în sprijinul regimului de la putere, contra protestatarilor de pe străzi. Musulmanii şiiţi, majoritari în această ţară, s-au revoltat contra monarhiei musulmanilor sunniţi, în ceea ce opoziţia a numit “un act de război”. Intervenţia militară străină este una fără precedent şi ar putea provoca o nouă criză în Golf. Autovehiculele saudite au intrat  pe insulă şi au ocupat poziţii în cartierl Riffa, unde trăieşte familia regală şi unde există un spital militar. Este prima oară când un stat arab intervine pentru a reprima protestele din alt stat, de la începutul revoltelor din regiune. Guvernul din Bahrain a făcut apel la vecinii săi pentru a-l sprijini în luptele cu demonstranţii, pe străzile din capitala Manama, duminică, atunci când protestatarii s-au ciocnit cu forţele de ordine. (Independent)

Premierul chinez respinge orice comparaţie între ţara sa şi Orientul Mijlociu sau Nordul Africii. Wen Jiabao a declarat, într-o conferinţă de presă, că nu există nicio asemănare între China şi naţiunile din Orientul Mijlociu şi Nordul Africii, unde revoltele populare i-au alungat pe dictatori. China va rezolva problema creşterii preţurilor, dar încearcă să găsească un echilibru între crearea de noi locuri de muncă şi lupta cu inflaţia. Rezolvarea situaţiei privind creşterea preţurilor este crucială pentru menţinerea stabilităţii în China, unde miloane de oameni cheltuie jumătate din salariul primit, sau chiar mai mult de atât, pe alimente, iar prăpastia dintre bogaţi şi săraci duce la creşterea corupţiei. Wen nu a repetat criticile anterioare la adresa protestelor antiguvernamanetale din Tunisia, Egipt şi alte ţări, ci a explicat diferenţa dintre regimurile de acolo şi cel chinez. “Cred că poporul chinez a văzut că guvernul a luat măsuri importante pentru a face faţă provocărilor şi problemelor economice şi sociale ale Chinei”, a spus primul ministru. Creşterea economică de 10% în ultimele două decenii a dus la îmbunătăţirea stilului de viaţă şi a creat noi locuri de muncă pentru populaţia de 1,34 miliarde de chinezi, în timp ce stagnarea economică a condus la nemulţumiri în statele din Orientul Mijlociu şi Africa de Nord, a mai spus oficialul de la Beijing. (Guardian)

Renault cere scuze celor trei directori acuzaţi pe nedrept de spionaj. Procurorii francezi nu au reuşit să găsească nicio dovadă împotriva acestora. Cei trei drectori au fost concediaţi în ianuarie, fiind acuzaţi că ar fi implicaţi în dezvăluirea unor secrete industriale către o terţă parte. Poliţia a anchetat conturile din Elveţia, care se presupunea că ar fi avut legătură cu managerii uzinei auto. Întreaga poveste a devenit o ruşine pentru Renault, conducerea sa considerând acum că ar fi fost păcălită să creadă că acei directori au vândut secrete în exterior. După o reuniune a consiliului de conducere, luni, Renault a dat publicităţii o declaraţie în care recunoaşte că cei trei bărbaţi au fost acuzaţi pe nedrept. Carlos Ghosn, director executiv al Renault şi Nissan, a spus că se va întâlni cu acuzaţii, cât de curând posibil, şi va face gestul reparatoriu necesar, după ce s-a stabilit că sursa informaţiilor iniţiale ar putea fi un şarlatan. (BBC News)

Europenii se cred toleranţi, dar se opun imigraţiei. Potrivit unui sondaj de opinie realizat pe 5.000 de persoane din Marea Britanie, Franţa, Germania, Polonia şi Spania, europenii se opun imigraţiei, în special celei din afara UE. Majoritatea celor intervievaţi declară că ei cred în valorile europene ale liberalismului şi deschiderii, susţin dreptul oamenilor de a migra în interiorul UE pentru un loc de muncă, dar, totodată, nu-şi doresc imigranţi pe teritoriul ţării lor. Într-un moment când ţări europene precum Italia sau Spania se confruntă cu un val de imigrare din statele nord-africane, un sfert dintre europeni consideră că imigraţia din afara Uniunii reprezintă prima sau a doua ameninţare la adresa viitorului Europei. Marea Britanie este cea mai ostilă la adresa imigraţiei, atât din interiorul, cât şi din afara UE. Circa 47% dintre britanici se declară contra imigranţilor non-UE. În opoziţie, Polonia este singurul stat, dintre cele incluse în cercetare, unde oamenii sunt mai mult pro decât contra imigraţiei: 46% dintre polonezi sunt de acord cu imigraţia şi doar 25% resping această idée. (EUObserver)


Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Retragerea doctorului Cîrstoiu din cursa pentru primăria Capitalei arată nu

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: