9 iulie, 2014

Poză de familie de la reuniunea din 2012 a şefilor statelor BRICS

Primele cinci economii emergente ale lumii- cunoscute sub acronimul BRICS- vor deschide până în 2016 o bancă de dezvoltare pentru a susţine economiile statelor membre, a anunţat miercuri The Wall Street Journal.

Publicaţia citează declaraţii ale ministrului rus de Finanţe, Anton Siluanov, care, la Moscova, a declarat că liderii statelor BRICS se vor reuni săptămâna viitoare în Brazilia unde vor face anunţul oficial şi vor decide, între Shanghai şi New Delhi, spune Anton Siluanov, oraşul care va găzdui sediul central al viitoarei “New Development Bank”.

“New Development Bank”- un proiect negociat 2 ani. Detalii

Proiectul unei bănci cu capital final de 100 miliarde de dolari, care să finanţeze diverse proiecte de infrastructură, este o creaţie a Braziliei, Rusiei, Indiei, Chinei şi Africii de Sud.


Discuţiile pe această temă au început în 2012, cu progrese lente din cauza dezacordurilor privind capitalul, managementul instituţiei şi locaţia sediului central.

“Problema sediului va fi tranşată la reuniunea din 15-16 iulie de la Fortaleza, Brazilia. Va fi decizia şefilor de state”, a precizat ministrul rus de Finanţe.

Lansarea acestei bănci, apreciază agenţia Reuters, reprezintă primul pas important făcut de BRICS în coordonarea acţiunilor de răspuns la ieşirile de capital din aceste economii emergente înregistrate anul trecut.

Constituirea “New Development Bank” semnifică o creştere a importanţei BRICS, mişcare care foloseşte Moscovei, afectată de sancţiunile pe care Occidentul le-a impus în primăvară, după ce Rusia a anexat Crimeea şi s-a implicat în perpetuarea crizei din Ucraina.


Discuţiile privind capitalul băncii au fost anevoioase, dar ministrul Anton Siluanov a confirmat că cele 5 state vor contribui în mod egal la constituirea capitalului iniţial. Alte detalii oferite de ministrul rus:

  • Contribuţia totală, în primii 7 ani, va fi de 10 miliarde dolari, cash, şi alte 40 de miliarde garanţii.
  • Într-o etapă ulterioară capitalul va fi majorat până la 100 miliarde dolari, dar banca va începe să acorde împrumuturi din 2016.
  • Banca va fi deschisă cooptării de noi membri, dar pachetul de acţiuni deţinut de statele member BRICS nu va putea scădea sub 55%.
  • Preşedintele consiliului de administraţie va avea un mandat de 5 ani, preşedinţia va fi asigurată prin rotaţie, dar naţionalitatea primului preşedinte încă nu este hotărâtă.

Proiectul unei bănci a BRICS a fost propus pentru prima oară în 2012, a fost aprobat de principiu în 2013 în cadrul unei reuniuni în Africa de Sud, dar nu a putut fi lansat în acelaşi an, cu prilejul unui summit organizat în toamnă, în Rusia.

Mini-FMI constituit de BRICS

Şefii statelor BRICS vor mai semna în Brazilia şi un acord-cadru în legătură cu alt proiect al grupului- constituirea unui fond de 100 miliarde de dolari pentru stabilizarea pieţelor valutare, un “mini-FMI” cum a fost descris de iniţiatori.

“Am ajuns la concluzia că, în condiţiile prezente de volatilitate a capitalului, este important pentru statele noastre să deţinem acest buffer, suplimentar FMI.”, anunţă ministrul rus de Finanţe.

Potrivit agenţiei Reuters, acordul-cadru nu va conţine şi angajamentele directe ale statelor, care urmează să fie stabilite prin acorduri ale băncilor centrale din Brazilia, Rusia, India, China şi Africa de Sud.

Citând un oficial brazilian participant la discuţiile de la Moscova, agenţia Reuters anunţă că fondul de 100 de miliarde dolari este de fapt prima prioritate a BRICS, urmând să fie operaţional din 2015.

Conform sursei citate, banii vor fi păstraţi în rezerva fiecărui stat membru BRICS urmând să fie transferaţi în caz de nevoie oricărui partener care solicită susţinere pentru piaţa valutară proprie.

China, care deţine cea mai importantă rezervă valutară din lume va contribui la acest fond-tampon cu 41 miliarde dolari, Brazilia, India şi Rusia vor rezerva fiecare câte 18 miliarde de dolari iar Africa de Sud va asigura 5 miliarde de dolari.

“În caz de necesitate, toate operaţiunile de schimb se vor efectua în dolari americani”, a afirmat ministrul Siluanov.

În cazuri speciale, China şi-a afirmat disponibilitatea de a dubla contribuţia la fond, la fel ca Africa de Sud, celelalte ţări urmând să pună la dispoziţie o sumă echivalentă cu contribuţia iniţială.

“Conform acordului-cadru, orice stat membru BRICS poate dispune imediat de 30% din valoarea contribuţiilor la fond, pentru restul de 70% urmând să apeleze la programul de stabilitate acordat de FMI”, a mai spus ministrul rus Anton Siluanov.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: