Banca Națională a României (BNR) ar putea lăsa în piaţă mai mulţi bani, prin reducerea rezervelor minime obligatorii (RMO) ținute de bănci la banca centrală „în funcţie de necesităţi”, potrivit purtătorului de cuvânt al BNR, Dan Suciu (foto), citat de Agerpres.
„Să nu uităm, însă, că mai mulţi bani (lei, n.r.) în piaţă înseamnă presiune pe curs, pe care încercăm să o controlăm la rândul nostru aşa încât să nu punem presiune suplimentară faţă de cea care deja este”, a precizat reprezentantul BNR.
BNR a redus rata rezervelor minime în valută de la 8% la 6% din soldurile elementelor de pasiv din bilanțul unei bănci, în ședința de politică monetară din februarie, eliberând în piață circa 775 de milioane de euro. RMO în lei a rămas la 8%.
Leul s-a depreciat semnificativ în ultima perioadă, până la 4,8438 lei / euro (media anunțată de BNR miercuri).
La presiunile deja existente legate de deficitul bugetar și cel de cont curent s-au adăugat cele ale problemelor economice produse de edpidemia coronavirus.
Totodată, oficialul BNR a amintit că majoritatea băncilor au găsit soluţii privind plata creditelor pentru cel puţin următoarele 2-3 luni de a depăşi această situaţie, iar dacă va fi nevoie BNR va ajuta „la găsirea unei scheme de înlesnire a rambursării ratelor”, a mai declarat Dan Suciu, miercuri, la Digi 24
„Avem toată deschiderea pentru a susţine acest demers şi de a ne ocupa de ceea ce este până la urmă la noi. Una dintre mingile care este la noi ţine de menţinerea unei lichidităţi adecvate în piaţă, adică să fie bani în piaţă şi să ajungă atât la bănci, cât şi, prin intermediul băncilor, la companiile care au nevoie şi chiar la stat, pentru că în această perioadă este nevoie de lichidităţi mari”, a spus oficialul BNR.
(Citiți și: „Starea de urgenţă – Adrian Vasilescu: La nevoie, BNR va folosi instrumentul creditelor de urgenţă pentru bănci”)
O eventuală reducere a dobânzii de referinţă va fi analizată „cât de curând”, a mai spus Dan Suciu, adăugând că „efectul unei scăderi de dobândă este unul în timp”.
„Decizia FED-ului (de reducere a dobânzii de referinţă – n. r.) şi deciziile marilor bănci vizează marile pieţe de capital. Vedem că la noi această relaţionare nu e neapărat atât de directă. Vom analiza şi noi cât de curând această situaţie, dar efectul unei scăderi de dobândă este unul în timp. Sigur că creditele de care vorbiţi au rostul lor, mai ales în momentul în care va reîncepe activitatea. Cred că prima implicare acum este de a găsi soluţii pentru oamenii care au nevoie de bani să-şi continue viaţa de zi cu zi. Am văzut la nivelul Guvernului că se discută amânarea plăţii unor taxe, unor dări, creşterea returnărilor de TVA, deci păstrarea lichidităţilor acolo unde e nevoie: la nivelul corporaţiilor, companiilor, oamenilor. Pasul următor ţine de reluarea activităţii prin credite avantajoase şi evident vom discuta toate lucrurile acestea pas cu pas”, a spus Dan Suciu.
Pe de altă parte, purtătorulș de cuvânt al BNR a ținut să liniștească preocupările din spaţiul public privind lichiditatea din piaţă și a subliniat că sistemul bancar din România este unul stabil, iar asaltul bancomatelor ar fi inutil.