luni

27 iunie, 2022

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

16 aprilie, 2022

Agenţia de evaluare financiară Standard & Poor’s a reconfirmat ratingul suveran aferent datoriei guvernamentale a României la BBB-/A-3, pe termen lung şi scurt ,în moneda locală şi în valută. De asemeni a fost reconfirmată şi perspectiva stabilă a ratingului, potrivit unui comunicat al Ministerul Finanţelor.

Decizia Standard & Poor’s vine la o săptămână după cea anunțată de ahenția Fitch, prin care a menținut ratingul României la „BBB minus” cu perspectivă negativă, aceasta fiind ultima treaptă din categoria recomandată investitorilor (investment-grade).

Ca și Fitch, Standard & Poor’s consideră că ratingul României este susținut de statutul de membru al Uniunii Europene și accesul robust la finanțarea de pe piețele internaționale de capital.


Ratingul Fitch acordat în urmă cu o săptămână s-a bazat pe apartenenţa la UE a țării noastre şi accesul la fluxurile de capital europene care sprijină investiţiile şi macrostabilitatea, şi PIB-ul per capita, indicatorii privind guvernanţa şi dezvoltarea umană, care sunt peste cele ale altor state care beneficiază de un rating din categoria „BBB”.

Riscurile legate de conflictul din Ucraina pot fi atenuate de fondurile europene

Standard & Poor’s spune că riscurile generate de conflictul din Ucraina sunt atenuate de perspectiva absorbției unui volum important de fonduri europene (România fiind unul din principalii beneficiari ai fondurilor structurale prevăzute în Cadrul Multianual al UE și în Facilitatea de Redresare și Reziliență), precum și de dependența energetică scăzută a țării noastre față de gazele naturale și petrolul din Rusia.

Agenția Standard & Poor’s susține că înregistrarea unei creșteri economice sustenabile cumulată cu reducerea deficitului fiscal al guvernului ar putea duce la consolidarea capacității productive a economiei României și pe cale de consecință la o posibilă acțiune de îmbunătățire a ratingului suveran al țării noastre.

„Faptul că agenția Standard & Poor’s reconfirmă ratingul suveran al României și menține perspectiva stabilă reprezintă încă o dovadă că politicile noastre publice de finanțare a economiei au fost corecte”, susține ministrul de Finanțe Adrian Câciu.


***

Îți mulțumim că citești cursdeguvernare.
Abonează-te la newsletter aici.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

articole categorie

Citește și:

Consumatorii români aveau, la nivelul anului 2021, o paritate a puterii de cumpărare de 55,5% din media europeană, procent identic cu cel din 2020, cel mai redus de...

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: