luni

4 iulie, 2022

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

9 mai, 2013

Agenţia de rating Standard&Poor’s a reconfirmat, joi, rating-ul României la „BB+” pentru obligaţiunile pe termen lung emise în monedă străină şi locală, precum şi rating-ul la „B” pentru obligaţiunile pe termen scurt emise în monedă străină şi locală, cu perspectivă stabilă.

Potrivit unui comunicat al S&P, citat de Ministerul Finanțelor, evaluarea privind Transferul şi Convertibilitatea (T&C) este BBB+ iar rating-ul de recuperare este 3.

Conform Mediafax, Standard & Poor’s menţine astfel România în categoria speculativă, sau „junk”, nerecomandată pentru investiţii pe termen lung. Calificativul „BB+” atribuit datoriilor pe termen lung ale statului român este cu o treaptă sub categoria „investment grade”.


Ratingurile României sunt limitate de nievlul relativ scăzut al Produsului Intern Brut (PIB) pe locuitor, de cadrul instituţional aflat încă în curs de dezvoltare, de vulnerabilitatea faţă de şocurile externe şi de nivelul încă ridicat, dar în scădere, al datoriei externe, se arată într-un comunicat al agenţiei americane de evaluare financiară, citat de Mediafax.

Pe de altă parte, calificativele acordate statului român sunt susţinute de consolidarea fiscală din ultimii ani, anticipată de agenţie să continue în linie cu ţintele asumate, şi de potenţialul economiei de atrage investiţii străine directe.

„Anticipăm că creşterea economică se va consolida treptat în 2013-2015, în principal datorită creşterii investiţiilor, facilitate de o rată mai ridicată de absorbţie a fondurilor UE şi de o revenire a investiţiilor străine directe, factori care vor susţine consumul populaţiei şi exporturile”, se arată în comunicatul publicat joi de S&P.

Pe de altă parte, performanţele economiei vor fi afectate de „capacitatea administrativă slabă, care va limita absorbţia fondurilor UE”, dar şi de progresele lente înregistrate în implementarea reformelor structurale.


„Guvernul a început restructurarea societăţilor de stat, în special în sectorul energiei şi cel al transporturilor, dar considerăm că ar putea exista o reticenţă în ceea ce priveşte închiderea companiilor care înregistrează pierderi sau vânzarea activelor statului”, notează agenţia de rating.

În aceste condiţii, S&P estimează că rata anuală de creştere economică nu va depăşi 3% pe termen mediu.

Agenţia anticipează de asemenea că băncile-mamă ale instituţiilor de credit din România nu vor reduce semnificativ finanţarea către subsidiare.

Ratingurile României ar fi afectate negativ de încetinirea procesului de consolidare fiscală sau de „devierea” de la reformele structurale, sau de o situaţie în care deficitele externe ale economiei ar creşte semnificativ fără a fi însoţite de o îmbunătăţire semnificativă a potenţialului de creştere economică pe termen lung, se spune în comunicat.

Pe de altă parte, ratingurile statului român ar fi susţinute de continuarea reformelor structurale pentru îmbunătăţirea competitivităţii economice şi a potenţialului de creştere economică, în acelaşi timp cu menţinerea prudenţei fiscale şi diminuarea presiunilor externe.

Îți mulțumim că citești cursdeguvernare.
Abonează-te la newsletter aici.

Moody’s este singura dintre marile agenţii de rating care a menţinut România pe toată perioada crizei financiare în categoria ţărilor cu rating recomandat pentru investiţii pe termen lung. În prezent, Moody’s atribuie României calificativul „Baa3”, ultimul din categoria recomandată investiţiilor pe termen lung, cu perspectivă stabilă.

Fitch acordă României pentru datoriile pe termen lung în valută calificativul „BBB-„, cu perspectivă stabilă, de asemenea în afara clasei investment grade.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

articole categorie

Citește și:

Consumatorii români aveau, la nivelul anului 2021, o paritate a puterii de cumpărare de 55,5% din media europeană, procent identic cu cel din 2020, cel mai redus de...

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: