marți

20 februarie, 2024

4 februarie, 2024

Premierul Benjamin Netanyahu a declarat, duminică, la începutul şedinţei guvernului de la Tel Aviv, că Israelul nu „va fi de acord cu Hamas cu orice înţelegere şi la orice preţ”. De cealaltă parte, un oficial cu rang înalt din cadrul Hamas a declarat sâmbătă că organizația are nevoie d emai mult timp pentru a-și defintiva poziția finală.

„Vreau să fiu clar cu privire la politica noastră – obiectivul esenţial este în primul rând eliminarea Hamas”, a spus Netanyahu, conform Times of Israel, publicație preluată de Agerpres.

Armistițiu de 6 săptămâni, cu 300 de prizonieri Hamas în schimbul a 40 ostatici israelieni

Potrivit unei surse din Hamas, o primă fază a proiectului prevede mai ales un armistiţiu de şase săptămâni în timpul căruia Israelul va trebui să elibereze 200 până la 300 de prizonieri palestinieni în schimbul a 35 până la 40 de ostatici încă deţinuţi în Gaza.


Războiul a fost declanşat pe 7 octombrie de un atac fără precedent al Hamas pe teritoriul israelian, care s-a soldat cu moartea a peste 1.160 de persoane, majoritatea civili, potrivit unui bilanţ întocmit de AFP pe baza datelor oficiale israeliene.

Ca răspuns, Israelul a promis că va „nimici” Hamas şi a lansat o ofensivă militară care a făcut 27.238 de morţi, în mare majoritate civili, potrivit unui bilanţ în varianta Ministerului Sănătăţii al mişcării islamiste.

Eliminarea Hamas rămâne principalul obiectiv al premierului

Premierul Netanyahu a insistat că Israelul nu va încheia războiul până când nu-şi va îndeplini toate obiectivele – „eliminarea Hamas, aducerea înapoi a tuturor ostaticilor noştri şi asigurarea faptului că Gaza nu va mai reprezenta niciodată o ameninţare pentru Israel”.

Referindu-se la un potenţial acord privind ostaticii, Netanyahu spune că „nu vom fi de acord cu orice înţelegere, şi nici cu orice preţ”.


El a spus că informaţiile apărute în presă despre faptul că ar fi fost de acord cu eliberarea unui număr mare de terorişti nu sunt adevărate.

Hamas mai are nevoie de timp

Un oficial cu rang înalt din cadrul Hamas a declarat sâmbătă că nu s-a ajuns încă la un acord final privind un armistiţiu provizoriu pentru a pune capăt războiului de aproape patru luni cu Israelul în Gaza, relatează Times of Israel. Oficialii israelieni aşteaptă un răspuns până cel târziu luni.

Un proiect de acord de armistiţiu între Israel şi mişcarea islamistă palestiniană Hamas, elaborat de mediatorii din Qatar, Statele Unite şi Egipt, prevede în special eliberarea de ostatici deţinuţi în Fâşia Gaza în schimbul unor prizonieri palestinieni încarceraţi de Israel.

„Hamas şi-a reiterat disponibilitatea de a discuta orice iniţiativă (…) care ar pune capăt agresiunii barbare împotriva poporului nostru palestinian în Gaza”, a declarat Osama Hamdane într-o conferinţă de presă la Beirut.

El a confirmat că mişcarea sa a primit propunerea de armistiţiu, dar sunt detalii care, în opinia sa, lipsesc. Această „propunere este un acord-cadru care trebuie studiat (…) Nu putem vorbi încă de acord”, a subliniat el.

După examinare, „ne vom anunţa poziţia care se va baza pe (…) dorinţa noastră de a pune capăt cât mai repede posibil agresiunii împotriva poporului nostru”, a adăugat Hamdane.

****

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: