Două proiecte legislative care au ca beneficiar SRI apar în consultare publică pe site-ul Secretariatului General al Guvernului, înainte să intre la aprobare în ședințele de guvern ce vor fi ținute în următoarele 30 de zile, potrivit unei informații anunțate de Economedia.
Unul vizează cedarea unor terenuri pe care statul, prin ministerul Finanțelor, abia le primise de la Romaero Băneasca, pentru stingerea unor obligații bugetare, iar al doilea este despre aprobarea indicatorilor bugetari ai noului spital SRI Agrippa Ionescu, din Balotești.
Cel mai important ca impact social și financiar, este unitatea de la Balotești, acolo unde se va construi o structură nouă, un spital de urgență mult mai mare decât cel pe care serviciul îl deține în prezent în Capitală.
Din Nota de Fundamentare a HG că noul spital va avea o suprafață totală de 30 de hectare, din care ambulatoriul propriu-zis 51.000 de mp, pe șapte niveluri, subsol, demisol, parter, patru etaje și va costa 579 milioane lei, din care contribuția SRI este de 2,2 milioane lei (cheltuieli pentru amenajarea terenului și pentru asigurarea utilităților). 576 de milioane lei este contribuția statului, prin Compania Națională de Investiții aflată în subordinea Ministerul Dezvoltării.
40 de luni va dura construcția spitalului din Balotești și, la final, va avea o capacitate de 410 paturi în regim de spitalizare continuă și 26 de paturi pentru spitalizare zilnică, plus anexe, dar și o unitate de învățământ universitar și cercetare științifică, care va include sălii de curs, un amfiteatru.
Spitalul va fi adaptat și noii realități pandemice, deși va fi funcțional, cel mai devreme, în 2025.
„Impactul major al pandemiei COVID-19 asupra domeniului medical şi al sănătăţii, ceea ce a necesitat accesarea instrumentelor de sprijin ale Uniunii Europene acordate statelor membre, inclusiv României, a condus la modificarea substanţială a viziunii asupra proiectului realizării unui nou sediu al Spitalului Clinic de Urgenţă „Prof. dr. Agrippa Ionescu”. În noul context socio-economic, s-a impus reevaluarea proiecţiei de modernizare şi dezvoltare a Spitalului, prin racordarea la noua realitate macroeconomică determinată de pandemia de COVID-19. Astfel, necesitatea şi oportunitatea investiţiei derivă atât din contextul actual tehnico-administrativ şi bugetar, prezentat mai sus, cât şi din obligaţiile ce revin Serviciului Român de informaţii, prin unităţile sanitare proprii, pentru dezvoltarea unei infrastructuri adecvate”, este precizat în NF.
Prin celălalt proiect de HG, SRI primește spre adminstrare trei terenuri cu o suprafață totală de 3.500 mp în cartierul Băneasa, din București, care au o valoare contabilă cumulată de 6,6 milioane lei. Anterior, aceste terenuri fuseseră cedate de Romaero, o companie controlată de stat (prin Ministerul Economiei) în contul unor datorii bugetare. Terenurile au ajuns temporar la Finanțe, în iulie. Acum, în octombrie, ministerul Finanțelor le dă SRI.
Toate terenurile sunt situate pe Bulevardul Ficusului 44, unde se află Romaero, și se învecinează cu un teren pe care SRI îl are deja în administrare de la stat, încă din 2007. Serviciul a motivat că are nevoie de respectivele terenuri pentru activitate informativă legată de probleme de siguranța națională.