Serviciul Român de Informații (SRI) a inițiat un proiect de dezvoltare a nivelului de protecție a infrastructurilor IT&C cu valențe critice pentru securitatea națională, în valoare de 206,7 milioane de lei, se arată într-un memorandum care urmează a fi aprobat în ședința de guvern de luni.
Documentul mai prevede și ca SRI să preia responsabilitatea de asigurare integrală a mentenanței echipamentelor și aplicațiilor informatice implementate prin proiectul ”Sistem național de protecție a infrastructurilor IT&C de interes național împotriva amenințărilor provenite din spațiul cibernetic”. Acest proiect a fost inițiat în 2013, valoarea sa fiind de 97 de milioane de lei. În baza acestui proiect, 54 de instituții și autorități publice au beneficiat de securizarea rețelelor și protejarea datelor prelucrate și stocate, prin achiziționarea și instalarea de echipamente și aplicații de securitate cibernetică performante, precum și prin derularea de cursuri de pregătire a administratorilor de securitate.
În vederea dezvoltării nivelului de protecție a infrastructurilor IT&C cu valențe critice pentru securitatea națională, a fost inițiat proiectul ”Actualizarea și dezvoltarea sistemului național de protecție a infrastructurilor IT&C cu valențe critice pentru securitatea națională împotriva amenințărilor provenite din spațiul cibernetic”, pentru implementare fiind accesat Programul Operațional Competitivitate 2014-2020, în valoare de 206,7 milioane de lei.
”Noul proiect va contribui la creșterea nivelului de securitate cibernetică pentru 61 de infrastructuri IT&C cu valenţe critice pentru securitatea naţională, prin actualizarea nivelului de securitate a rețelelor informatice, cu integrarea acestora în cadrul sistemului de management centralizat al incidentelor de securitate, unde sunt aplicate tehnici de securizare (prevenție, detecție, investigație și corecție)”, se arată în memorandum.
Proiectul va genera modernizarea sistemelor de securitate deja implementate în cadrul instituțiilor și autorităților publice prin proiectul „Sistem național de protecție a infrastructurilor IT&C de interes național împotriva amenințărilor provenite din spațiul cibernetic”, precum și interoperabilitatea sistemelor de securitate care urmează a fi integrate în sistemul deja existent, în privința coroborării de informații, colaborării, analizei și reacției prin mecanismul informatic de alertare rapidă și diseminare a informațiilor în timp real.
Proiectul va începe să fie funcţional în a doua jumătate a anului 2021, ceea ce determină necesitatea menținerii capabilităţilor sistemului realizat prin proiectul „Sistem național de protecție a infrastructurilor IT&C de interes național împotriva amenințărilor provenite din spațiul cibernetic”, având în vedere importanța acestuia la nivel național.
În ceea ce privește preluarea mentenanței echipamentelor și aplicațiilor informatice implementate prin proiectul „Sistem național de protecție a infrastructurilor IT&C de interes național împotriva amenințărilor provenite din spațiul cibernetic”, costurile anuale estimate sunt de 8,7 milioane lei, urmând a fi solicitate și asigurate de către SRI prin bugetul anual.