sâmbătă

20 aprilie, 2024

31 martie, 2021

Autoritățile lucrează la un proiect prin care tinerii care vor să studieze în străinătate vor putea primi un sprijin financiar din partea statului, anunță un comunicat al Cancelariei prim-ministrului.
Banii vor fi returnați doar dacă beneficiarul va alege să rămână în străinătate la finalul studiilor.

„Cei care vor alege să revină în România vor fi recompensaţi prin scutirea de la obligaţia de a restitui împrumutul primit. Vreau ca fiecare tânăr talentat, care are şanse să fie admis la o universitate de top din afară, să nu mai vadă o barieră în lipsa banilor şi vreau ca ei să ştie că revenirea în România reprezintă decizia câştigătoare. Avem nevoie de mentalitatea, talentul şi experienţa acestor absolvenţi”, precizează consilierul de stat Mara Mareş, citată în comunicat.

În prezent, au loc o serie de consultări pentru a identifica cele mai bune metode prin care acest mecanism financiar ar putea să funcţioneze: cheltuielile acoperite pe perioada studiilor, un termen de 1-2 ani de la terminarea studiilor în care absolventul să ia o decizie cu privire la locul unde va profesa, un grafic de restituire a banilor care să fie rezonabil şi alte chestiuni de ordin tehnic şi juridic.

(Citiți și: ”Capitalul uman al României și raportul cost/calitate”)


„De asemenea, căutăm cea mai bună soluţie pentru a identifica universităţile eligibile. Există două variante de lucru: fie pornim de la un top global al universităţilor, fie pornim de la statele de destinaţie şi selectăm, din fiecare stat, primele 3 – 5 cele mai bune universităţi. Statul român nu are în prezent o evidenţă a studenţilor şi absolvenţilor români din străinătate. Conform estimărilor, numărul lor depăşeşte 50.000”, mai spune Mara Mareş.

Majoritatea tinerilor români plecați la universități din străinătate au avut acces la aceste mobilități prin intermediul programului Erasmus.

Doar 5% dintre studenții români studiau în 2018 la o facultate din străinătate, potrivit celor mai recente publicate de Eurostat.

România se află cu mult sub media țărilor Uniunii Europene – 8% de studenți  învață în altă țară decât cea în care au absolvit liceul.


România era în 2018 a șaptea țară cu cei mai puțini studenți în străinătate, după Croația și Grecia (ambele cu 3%), Spania și Polonia (ambele 4%). Slovenia și Lituania înregistrau aceeași proporție ca România.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: