vineri

19 aprilie, 2024

21 martie, 2012

România urmează să beneficieze de circa 306 milioane de euro prin Mecanismul Financiar SEE 2009-2014 şi prin Mecanismul Financiar Norvegian 2009-2014, după ce miercuri au fost semnate două memorandumuri de înţelegere, la Palatul Victoria, relatează Agerpres.

Ministrul Afacerilor Europene, Leonard Orban, reprezentând Guvernul României, a semnat memorandumul de înţelegere cu Guvernul Norvegiei pentru punerea în aplicare a Mecanismului Financiar Norvegian 2009 – 2014, precum şi un memorandum de înţelegere cu guvernele din Norvegia, Islanda şi Liechtenstein pentru implementarea Mecanismului Financiar al Spaţiului Economic European (SEE) 2009 – 2014.

Din partea Norvegiei, documentele au fost semnate de Gry Larsen, secretar de stat în Ministerul Afacerilor Externe de la Oslo, iar din partea Islandei, de ambasadorul acestei ţări în România, Sturla Sigurjonsson.


„Implementarea mecanismelor pentru perioada 2004-2009 a avut rezultate pozitive, atât prin rata de absorbţie de aproximativ 70%, cât şi prin calitatea şi sustenabilitatea proiectelor realizate. Având în vedere şi experienţa acumulată, avem motive întemeiate să privim cu încredere la noua etapă a granturilor inaugurată astăzi”, a declarat ministrul Afacerilor Europene, Leonard Orban.

El a precizat că în perioada 2007-2009 Românei i-a fost alocat un grant de aproximativ 97 de milioane de euro.

La rândul său, secretarul de stat norvegian Gry Larsen a apreciat că sprijinul acordat României a contribuit la îmbunătăţirea relaţiilor dintre instituţiile româneşti şi cele norvegiene.

„Granturile SEE şi cele norvegiene au contribuit deja la crearea unei excelente platforme de cooperare între entităţile publice şi private din România şi Norvegia în decursul perioadei de programare anterioare, până în 2011. Potenţialul de cooperare între ţările noastre este multiplu şi sunt convinsă că noua perioadă de asistenţă financiară, care începe astăzi, va contribui în mod cert la relaţii mai strânse”, a afirmat secretarul de stat norvegian.


România va beneficia în intervalul 2014-2020 de 190,75 milioane de euro prin Mecanismul Financiar SEE şi de 115,20 milioane de euro prin Mecanismul Financiar Norvegian. Aceste sume au fost stabilite printr-un acord semnat, în 28 iulie 2010, între Uniunea Europeană şi statele SEE din Asociaţia Europeană a Liberului Schimb (AELS) – Norvegia, Islanda şi Liechtenstein.

23 de proiecte urmează să fie dezvoltate

Granturile SEE şi cele Norvegiene 2009-2014 vor sprijini proiecte în 23 de domenii diverse, a căror listă se găseşte în anexă. Fiecare domeniu va fi gestionat de un operator de program, în cele mai multe cazuri acesta fiind o instituţie publică românească sau o organizaţie neguvernamentală. În unele cazuri, gestionarea se va realiza în comun de operatorul de program şi un partener, respectiv o entitate dintr-una dintre ţările donatoare.

Memorandumurile semnate la 21 martie stabilesc cadrul general de alocare a fondurilor, care este, în linii mari, asemănător celui pentru fondurile structurale şi de coeziune.

În perioada următoare, operatorii de programe în colaborare cu Ministerul Afacerilor Europene şi în consultare cu Oficiul Mecanismului Financiar de la Bruxelles vor elabora fişe detaliate pentru fiecare dintre cele 23 de domenii de finanţare.

Fişele vor preciza beneficiarii, valoarea proiectelor, lista cheltuielilor eligibile, proceduri de lucru. După aprobarea fişelor, vor fi lansate cereri de proiecte.

Cel mai mare program se referă la captarea şi stocarea carbonului şi are o valoare de 40 de milioane de euro.

Acesta are ca obiectiv atenuarea schimbărilor climatice şi este operaţionalizat prin Ministerul Economiei, Comerţului şi Mediului de Afaceri, Direcţia Generală pentru Planificare şi Dezvoltare Economică – Unitatea de Protecţie a Mediului.

Un alt important program, de 30 de milioane de euro, este destinat dezvoltării societăţii civile şi contribuţiei sporite la justiţie socială, democraţie şi dezvoltare durabilă. Operatorul programului va fi selectat prin concurs.

Un alt program, în valoare de 22 de milioane de euro, vizează copiii şi tinerii în situaţii de risc, în vederea reducerii inegalităţilor naţionale şi promovării incluziunii sociale. Obiectivul este întărirea coeziunii economice şi sociale la nivel naţional, regional şi local. Operatorul programului este Fondul Român de Dezvoltare Socială.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: