duminică

19 mai, 2024

18 ianuarie, 2024

Procurorii Serviciului teritorial Suceava al Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) au extins acuzațiile din Dosarul angajărilor de la Spitalul Judeţean de Urgenţă Mavromati, unde toate angajările s-au făcut începând cu 2020 doar contra unei mite, cuprinse între 500 și 10.000 de lei. Astfel, procurorii au pus sub acuzare încă trei persoane implicate în aceste angajări frauduloase realizate în condițiile în care unitatea se confrunta cu deficit de personal.

Procurorii anticorupţie au dispus punerea în mişcare a acţiunii penale şi luarea măsurii controlului judiciar faţă de:

  • asistenta-şefă a Secţiei Boli Infecţioase Adulţi, Mirela Titiliuc, acuzată de două infracţiuni de luare de mită
  • asistenta coordonatoare a Secţiei Camera de Gardă Psihiatrie, Anca Surugiu, acuzată de luare de mită, în formă continuată, dar şi folosirea, în orice mod, direct sau indirect, de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informaţii, în scopul obţinerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri ori alte foloase necuvenite
  • Claudiu Anichei, pentru săvârşirea infracţiunii de folosirea, în orice mod, direct sau indirect, de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informaţii, în scopul obţinerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri ori alte foloase necuvenite.

”În perioada 2020-2022, inculpaţii Titiliuc Mirela, Surugiu Anca şi Anichei Claudiu ar fi deţinut diferite calităţi în cadrul comisiilor de examinare înfiinţate la nivelul Spitalului Judeţean de Urgenţă ‘Mavromati’ Botoşani pentru ocuparea unor posturi de electrician, muncitor necalificat supraveghere bolnavi psihici periculoşi, asistent medical debutant pe durată determinată şi infirmier. În acel context, inculpaţii Surugiu Anca şi Anichei Claudiu ar fi furnizat unor candidaţi subiectele stabilite de comisie, ce urmau să fie date la probele de concurs, în scopul facilitării promovării acestora, prin obţinerea unei note minime, respectiv nota 7,00”, arată un comunicat al DNA.


Anchetatorii susţin că Mirela Titiliuc şi Anca Surugiu ar fi pretins şi primit, direct sau prin intermediari, de la alţi candidaţi bunuri şi sume de bani cuprinse între 500 lei şi 10.000 lei. Ulterior, ca urmare a ‘ajutorului’ oferit de inculpaţi, toţi candidaţii au promovat concursurile la care s-au înscris.

”În cauză se desfăşoară acte de urmărire penală şi faţă de alte persoane”, se mai arată în comunicatul procurorilor anticorupţie.

DNA precizează că, pe timpul cât se află sub control judiciar, cei trei angajaţi ai spitalului trebuie să respecte o serie de obligaţii, între care să nu depăşească limita teritorială a României decât cu încuviinţarea prealabilă a organului judiciar şi să nu exercite profesia, meseria sau să nu desfăşoare activitatea în exercitarea căreia au săvârşit fapta.

Șpaga pentru un post de asistentă – 10.000 de euro

Aceste ultime puneri sub urmărire penală se adăugă celorlalte din prima parte a anchetei, în care procurorii anticorupție au descoperit că valoarea șpăgilor plătite pentru posturi din spitalul județean Botoșani ar fi crescut constant. Dacă în 2020, un asistent ar fi plătit 8.000 de euro mită, doi ani mai târziu șpaga ar fi ajuns la 10.000 de euro, pentru ca de curând un asemenea post să coste 15.000 euro.


La fel de scumpe erau și posturile simple de muncitor, îngrijitor sau brancardier pentru care fiecare candidat – susțin acuzatorii – ar fi plătit până la 5.000 de euro, sume ce puteau să crească și mai mult dacă pe fir intrau mai mulți intermediari.

În schimbul acestor bani, candidații primeau subiectele de concurs și rezolvările lor. Aveau însă obligația – chiar dacă plăteau suma – să ia cel puțin nota 7 la proba scrisă, pentru că testele erau arhivate și folosite drept dovadă că totul a fost legal și corect.

Șpăgile, mai mari decât amenda aplicată spitalului pentru moartea Alexandrei Ivanov

La Spitalul Mavromati a murit anul trecut Alexandra Ivanov (26 de ani), tânăra însărcinată care nu a primit, timp de şapte ore, niciun fel îngrijiri medicale, în pofida apelurilor sale disperate

Amintim că tânăra a trimis mai multe mesaje rudelor și medicului care îi monitoriza sarcina, pe care îl ruga să intervină şi să îi facă chiuretaj, acuzând dureri insuportabile.

„Nu am aer”, a fost ultimul mesaj pe care Alexandra l-a trimis mamei sale, înainte de a muri, cuvinte ce au devenit slogan al celor revoltați de acest caz și de alte drame ce au avut loc în România.

Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate (CJAS) Botoşani a amendat ulterior Spitalul Judeţean de Urgenţă Mavromati cu suma de 42.272 lei în urma decesului Alexandrei Ivanov.

****

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Un răspuns

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Un răspuns

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Retragerea doctorului Cîrstoiu din cursa pentru primăria Capitalei arată nu

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: