luni

15 iulie, 2024

27 august, 2023

O manifestaţie este programată, duminică seară, în Piaţa Victoriei din Bucureşti, fiind aşteptate să participe persoanele revoltate de moartea tinerei însărcinate care nu a primit, timp de şapte ore, îngrijiri medicale la Maternitatea din Botoşani. Sute de persoane au participat până acum la protestele organizate în fața maternității unde Alexandra Ivanov (foto), 26 de ani, a murit după o noapte de spitalizare în care niciun cadru medical nu a consultat-o și nu a răspuns la apelurile disperate ale acesteia.

„Nu am aer”, a fost ultimul mesaj pe care Alexandra l-a trimis mamei sale, înainte de a muri, cuvinte ce au devenit slogan al celor revoltați de acest caz și de alte drame ce au avut loc în ultimele zile în spitale din România.

Amintim că tânăra a trimis mai multe mesaje rudelor și medicului care îi monitoriza sarcina, pe care îl ruga să intervină şi să îi facă chiuretaj, acuzând dureri insuportabile.


Sute de oameni s-au adunat în fața maternității din Botoșani, în fiecare zi din ultima săptămână, cerând dreptate după moartea Alexandrei. Oamenii au adus flori și au aprins candele și au scandat „Criminalii”, „Nu am aer” și „Dreptate pentru Alexandra”.

Duminică, o manifestație similară va avea loc în capitală. Protestul este organizat de grupul civic ”Împreună pentru Mame – NU AM AER”, creat spontan ca reacţie la moartea Alexandrei Ivanov, şi de Asociaţia Mame pentru Mame, precum şi cu sprijinul Centrului Filia.

”Prin protestul nostru dorim să comunicăm Guvernului României şi Ministerului Sănătăţii că violenţa obstetricală şi neglijenţa criminală cu care sunt întâmpinate femeile, în prea multe din cabinetele, spitalele şi maternităţile României, sunt intolerabile. Protestăm pentru Alexandra şi pentru toate femeile care merg la medic să fie îngrijite, dar sfârşesc prin a naşte pe trotuar în faţa spitalului netratate, care caută să fie salvate şi sfârşesc prin a fi ignorate şi mor, batjocorite şi chinuite, sacrificate pe altarul procedurilor strâmbe sau de lipsa protocoalelor”, au transmis organizatorii.

****


Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: