sâmbătă

27 mai, 2023

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

26 martie, 2023

Serghei Cerkasov (37 de ani), cetățean rus, a fost inculpat pentru spionaj în Statele Unite, unde este acuzat că a trăit sub o falsă identitate timp de doi ani și a încercat să se infiltreze la Curtea Penală Internaţională (CPI), relatează AFP, preluată de News.ro. Moscova cere extrădarea lui pentru trafic de droguri.

Serghei Cerkasov ”lucra ca agent ilegal al serviciilor ruse de informaţii, cu aliasul brazilian Victor Muller Ferreira”, cpnform unui comunicat al procurorului federal din Washington, Matthew Graves.

Potrivit actului acuzării, Serghie Cerkasov a început să opereze sub identitatea Victor Muller în Brazilia, în 2010, şi şi-a construit o ”poveste”, cu o mătuşă fictivă, o mamă decedată şi puţini prieteni.

A studiat relații internaționale la o universitate din SUA


Cinci ani mai târziu el a depus o cerere de înscriere, pe acest nume, la o universitate din Washington.

După ce a fost acceptat la universitate, el a intrat în Statele Unite în 2018, cu o viză de student.

Până în 2020, el a trăit sub această acoperire, studiind relaţii internaţionale şi culegând ”informaţii despre americani, pe care le-a transmis serviciilor ruse”, acuză serviciile procurorului Matthew Graves.

După ce a părăsit Statele Unite, în mai 2020, el a continuat să folosească contacte universitare pentru a obţine informaţii despre politica externă americană, acuză procuratura.

Depistat de olandezi când încerca să devină stagiar la CPI


În aprilie 2022, el a încercat să intre ca stagiar la Curtea Penală Internaţională, cu sediul la Haga, în Olanda, care anchetează cu privire la acuzaţii de crime de război în Ucraina împotriva Rusiei. Serviciile secrete olandeze l-au demascat însă şi i-au refuzat intrarea pe teritoriul Olandei.

Expulzat în Brazilia, el a fost arestat cu privire la fraudă şi a fost condamnat, în iulie, la 15 ani de închisoare.

Potrivit unor documente judiciare, Moscova a cerut extrădarea bărbatului, pe care-l acuză de trafic de droguri în perioada 2011-2013.

****

Articole recomandate:
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

A apărut nr. 82 (al 19-lea, socotindu-se în sens invers) al revistei (exclusiv print) CRONICILE – Curs de Guvernare , sub titlul ”Înapoi, în improvizație”. Din cele 184 de pagini ale acestui

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: