23 iulie, 2012

Mariano Rajoy - premierul Spaniei

Problemele financiare ale regiunilor din Spania este de aşteptat să se reflecte pe pieţele financiare, după ce un al doilea guvern local, în ultimele trei zile, a cerut ajutor de la stat.

Duminică, provincia Murcia a solicitat ajutor din partea guvernului central, după ce miniştrii de Finanţe din zona euro aprobaseră împrumutul de 100 de miliarde de euro pentru băncile spaniole. Este foarte probabil ca şi alte regiuni din cele 17 ale Spaniei să facă acest lucru, având în vedere că, se ştie deja, Catalonia nu mai poate să-şi plătească dobânda împrumuturilor sale de 48 de miliarde de euro, relatează publicaţia britanică The Guardian.

Riscul necesităţii unui nou împrumut


Un împrumut acordat de UE pentru sectorul bancar din Spania, ca şi măsurile dure de reducere a cheltuielilor şi creştere a taxelor s-ar putea să nu fi fost suficente pentru a salva ţara de la un împrumut total, avertizează analiştii citaţi de AFP.

Guvernul spaniol se află la mijloc, presat din toate părţile – de nemulţumirea populaţiei, care trebuie să facă faţă reformelor economice austere şi de autorităţile europene, care îi tot cer să continue programul de austeritate pentru a-şi întări bugetul public.

Sute de mii de spanioli au ieşit în stradă săptămâna trecută, în cele mai mari manifestaţii de protest din ultima vreme. Vineri, acţiunile au scăzut cu 5,8% şi dobânda obligaţiunilor suverane a ajuns la nivele periculos de mari, în ciuda aprobării de către miniştrii eurozonei a unei noi linii de credit de până la 100 de miliarde de euro, pentru salvarea băncilor.

Spirala morţii


Spania a intrat într-o “spirală a morţii” din cauza faptului că au crescut costurile sale financiare, ceea ce îi complică eforturile de a-şi plăti datoriile, spune analistul Rabobank, Richard McGuire. Analiştii avertizează că finanţele publice din Spania sunt încă extrem de puternic legate de sectorul său bancar, aşa că rămâne un risc mare ca guvernul spaniol să aibă nevoie de propriul său împrumut.

Spania ar putea deveni luna aceasta a patra ţarăcu împrumuturi din zona euro, după Grecia, Irlanda şi Portugalia.

În ciuda acestui fapt, randamentele obligaţiunilor spaniole pe 10 ani au ajuns la nivelul periculos de 7% şi o altă măsură, diferenţa dintre bondurile spaniole şi cele extrem de sigure, germane, a trecut de 600 de puncte. “Este suprinzător, în special dacă ne gândim la pachetul recent de măsuri de salvare şi validarea definitivă de către miniştrii eurozonei a împrumutului”, spune Daniel Pingarron, un strateg al grupului IG Markets. “Foarte multţi investitori se gândesc că posibilitatea ca moneda unică să aibă probleme şi zona euro să se destrame este din ce în ce mai mare”.

Pieţele nu au răspuns prea bine la ultimele măsuri de austeritate aprobate de guvernul de la Madrid, joia trecută, pentru economisirea a 65 de miliarde de euro la buget. “Austeritatea evidentă este foarte probabil să adâncească şi să plleungească recesiunea”, spune şi Christian Schulz, un analist la banca germană Berenberg, adăugând că şomajul ar putea creşte pe termen scurt, ceea ce măreşte riscul unei revolte politice.

Fără a avea veşti mai bune, Spania riscă să piardă accesul pe piaţă pentru a se împrumuta pentru finanţarea operaţiunilor sale de zi cu zi.

Guvernul spaniol şi-a redus, vineri, prognoza privind creşterea eocnomică pentru 2013 de la 0.2% la o contractare de 0.5%, iar rata şomajului este la peste 24%. Analiştii de la Citi grup au prognozat o contracţie de 2,1% în 2012 şi 3,1% în 2013, precizează sursa citată.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

2 răspunsuri

  1. Din prescurtarea PIIGS a ramas doar Italia care inca nu a cerut ajutoare financiare . Si sustine ca nu are nevoie . Primul ministru spaniol (in primavara ) facea exact aceleasi afirmatii. 🙂
    EUROSTAT a confirmat azi oficial ca datoria publica italiana a depasit 123 % PIB . Un mizilic . 🙂

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

2 răspunsuri

  1. Din prescurtarea PIIGS a ramas doar Italia care inca nu a cerut ajutoare financiare . Si sustine ca nu are nevoie . Primul ministru spaniol (in primavara ) facea exact aceleasi afirmatii. 🙂
    EUROSTAT a confirmat azi oficial ca datoria publica italiana a depasit 123 % PIB . Un mizilic . 🙂

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Victoria lui Donald Trump nu e doar cea pentru postul

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: