Compania SpaceX a stabilit, duminică, un nou record mondial al numărului de sateliţi trimişi pe orbită cu o singură rachetă. O rachetă Falcon a SpaceX, lansată din Florida, a dus pe orbită 143 de sateliţi, de diferite dimensiuni, cu 39 mai mulţi decât plasase în 2017 un vehicul indian.
SpaceX a avut 10 sateliţi pe Falcon, care vor fi adăugaţi „constelaţiei” Starlink, ce va furniza internet de mare viteză pe întreg globul.
Până acum, SpaceX a lansat 1.015 sateliți, începând cu februarie 2018, dintre care 951 încă se află pe orbită, conform SpaceNews.
Compania Planet din San Francisco a avut cei mai mulţi sateliţi – 48. Aceştia fac parte din modelele SuperDove, care fotografiază suprafaţa Pământului zilnic la o rezoluţie de 3-5m. În prezent, compania are pe orbită mai mult de 200 de astfel de sateliţi.
Majoritatea celor din încărcătura Falcon au dimensiuni puţin mai mari decât o cană de cafea, iar altele au fost mai mici decât o carte.
Unele dintre cele mai mari astfel de obiecte au dimensiunea unei valize. Între acestea s-au numărat câţiva sateliţi radar. În mod obişnuit, aceştia erau mari, cântărind tone şi transportarea lor costa milioane de dolari, astfel că doar agenţiile militare mari îşi puteau permite să le opereze, relatează BBC, citată de News.ro.
Dar, odată cu evoluţia tehnologiei, dimensiunile au fost reduse semnificativ (sub 100 de kilograme), la fel şi costul lor (aproximativ două milioane de dolari).
Conflictul cu astronomii
Creșterea rapidă a constelației de sateliți Starlink a provocat revolta astronomilor, a căror activitate de observare a Universului este afectată de modul în care sateliții reflectă lumina.
Patrick Seitzer, profesor de astronomie la University of Michigan, a explicat că până și în momentele de crepuscul, când este cel mai bine să fie observate multe dintre corpurile din sistemul solar, lumina sateliților poate să interfereze în moduri nefericite.
Calculele sale au arătat că marile telescoape nu reușesc să evite lumina sateliților în 20% dintre situațiile în care sunt folosite. De multe ori, imaginile obținute sunt distruse de interferențele din partea sateliților artificiali.
Anul trecut, SpaceX a luat măsuri pentru a reduce reflexia soarelui și a inaugurat sateliții VisorSar, pentru a diminua efectele constelației Starlink.