marți

19 martie, 2024

6 iunie, 2020

foto: SeeNews

Agenția de rating  Standard & Poor’s  a   confirmat  clasificarea României ‘BBB-/A-3   și a păstrat perspectiva negativă.

Ratingul  păstrează  România în domeniul  recomandat investițiilor  străine, în condițiile în care perspectivele   retrogradării la  „junk” ar fi  fost incalculabile privind condițiile  finanțării.

Argumentele favorabile

„Considerăm că accesul României  la  finanțarea externă și  nivelul datoriei încă moderat  permit  administrarea presiunii reducerii investițiilor străine  și a remitențelor”, spune raportul S&P  Global  Ratings.


Păstrarea nivelului ratingului, care acordă  încredere  în  titlurile de  stat românești, a fost decisă  având în vedere și „consolidarea fiscală  care este de  așteptat după alegerile  generale  din  2020”.

De asemeni,  „România are  capacitatea de a absorbi deteriorarea  (financiară) așteptată  pentru 2020.  (…)  Ne așteptăm la o conduită monetară ponderată  și recunoaștem   apartenența României la  UE ca  o  ancoră  și este probabil  ca aceasta  să aducă susținerea financiară prin fo ndurile  structural  extraordinare c are urmează să  fie alocate”.

 Avertismentele

Avertismentele S&P  nu sunt  mai puțin severe ca în  decembrie, când a schimbat perspectiva din stabilă   în negativă:

  • „ Chiar dacă  actuala cădere fiscală va furniza o  pârghie politică suficientă  pentru  a reduce consistent creșterile costisitoare ale  majorării pensiilor prevăzute de lege  în  septembrie,  constatăm  riscuri semnificative.  În  mod  special, peisajul politic este confuz din cauza fluidității sale  și  a  probabilității ca  (tema) să  facă  obiectul confruntării  electorale”
  • „Perspectiva este negativă din  cauza riscurilor legate de echilibrele fiscal  și  externe în  următoarele  18 luni  dacă politicile nu vor putea stabiliza consolida situația  bugetară   după  ce pandemia a indus recesiunea”,   spune raportul S&P.

Agenția de  rating spune că  va  retrograda, totuși, ratingul României, dacă:

  • „dezechilibrele fiscal și externe  rămân ridicate pentru mai mult  timp decât am anticipat, iar absența  consolidării fiscal va duce la  creșterea datoriei  publice externe și la o factură mai mare a dobânzii decât  cea  prognozată  în prezent;
  • absența sincronizării politicilor (monetară și  fiscală)  va crește volatilitatea cursului de schimb, cu repercursiuni potențiale negative asupra   bilanțurilor  private și  publice”.

În  decembrie,  S&P Global Ratings a fost prima dintre agențiile  de rating care și-a revizuit perspectiva asupra României la negativă, de la stabilă, cu menținerea ratingului creditului suveran în monedă străină și pe termen scurt la „BBB- / A-3”, după ce noul guvern a dezvăluit realitatea deficitului bugetar.

Atunci,   S&P avertiza că va modifica şi ratingul în următoarele 24 de luni dacă:

  • Echilibrele fiscale şi cele externe vor continua să se deterioreze şi dezechilibrele persistă mai mult timp decât se anticipează, iar absenţa consolidării fiscale va duce la o creştere a datoriei publice şi externe mai mare decât cea pe care agenţia o estimează.
  • Lipsa sincronizării politicilor economice va conduce la creşterea peste măsură a salariilor reale şi la creşterea volatilităţii cursuluide schimb, cu potenţiale repercurisiuni finanţelor publice şi a poziţiei externe.

Celelalte  ratinguri – la frontiera „junk”, perspectivă negativă

Toate cele trei agenţii majore de evaluare financiară au  acordat României un rating situat cu doar o treaptă peste categoria „junk”  și toate, cu perspective negative.

Fitch a fost cea  dintâi agenție de  rating care,  în  plină criză  coronavirus,  a  reanalizat  capacitatea României de  plată  a datoriei publice și,   deși  a păstrat ratingul deasupra  liniei roșii „junk”, a   schimbat  perspectiva din  stabilă în negativă.

( Citiți și: „Fitch Ratings a revizuit la ”negativă” perspectiva economică a României. Rating reconfirmat la BBB-”)

Fitch  avertiza, în aprilie, că România ar putea  avea un deficit bugetar de până la 8% din PIB în 2020 , peste prognoza oficială a Guvernului, de 6,7%.  Scăderea deficitului în 2021 până 4,2% din PIB ar fi  posibilă  doar cu diminuarea sau anularea creşterii cu 40% a pensiilor şi cu limitarea viitoarelor creşteri de salarii.

Moody’s a înrăutățit perspectiva de rating a României de la ”stabilă” la ”negativă”,   la nici o  săptămână distanță, pe 24 aprilie și a confirmat calificativul pe termen lung, de ”Baa3”, de  asemenea la  un pas distanță  de  categoria ”junk”, nerecomandată investițiilor.

(Citiți și:  „Și Moody’s a înrăutățit perspectiva de rating a României de la ”stabilă” la ”negativă”)

Moody’s estima în aprilie o contracție economică de 5% din PIB și un deficit bugetar de 7,7% din PIB în 2020. Agenția anticipează un nivel foarte ridicat al deficitului și pentru 2021, de 6,2% din PIB.

 

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Economia României a suferit în ultimul deceniu unele dintre cele

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: