miercuri

19 iunie, 2024

24 noiembrie, 2023

Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a anunțat că va fi adoptat în guvern un memorandum în privința CFR, astfel încât greva anunțată de sindicaliștii de la calea ferată să nu aibă loc. Documente similare vor viza și Metrorex și Tarom, unde sunt anunțate de asemenea proteste sindicale, a mai spus Grindeanu.

Ministrul Transporturilor a răspuns vineri, într-o conferință de presă, dacă luni va fi declanșată greva de la căile ferate după ce Fereația Mișcare Comercial Vagoane anunțase încetarea lucrului sau dacă se mai negociază cu sindicaliștii.

Memorandum pentru încheierea Contractului Colectiv de Muncă

„Mai e mult până luni.  Eu vă spun că miercuri, probabil că miercuri va fi o şedinţă de Guvern, în care, cum e şi normal, vom promova noi, ca minister,  un memorandum legat nu doar de CFR, ci şi de metrou şi nu doar, mai sunt şi pe alte companii, care să ajute la semnarea acelui CCM (contract colectiv de muncă – n.r.) de care spune sindicatul, şi care e absolut necesar, că nu e o chestiune care să fie inventată de sindicat. Eu sunt convins că pe parcursul zilei de astăzi o să vină şi un comunicat şi din partea sindicatelor astfel încât până miercuri să existe un buffer, o anumită zonă de linişte, dacă pot să o numesc aşa, urmând ca miercuri, guvernul să decidă dacă aprobă sau nu, în mod sigur va aproba dacă vom reuşi să parcurgem  tot circuitul de semnături, acest memorandum”, a declarat Sorin Grindeanu. 


El a precizat că acesta este un al doilea memorandum după ce săptămâna trecută a fost aprobat în guvern unul legat de tichetele de masă şi de ajutoarele sociale. 

„În urmă cu o săptămână în guvern am aprobat un prim memorandum legat de tichetele de masă şi de ajutoarele sociale, pentru CFR, Metrorex, CFR însemând toate companiile din zona CFR plus Metrorex. Ăsta este un al doilea memorandum. Cel cu tichetele de masă a intrat în guvern săptămâna trecută şi e aprobat”, a explicat Grindeanu.

Întrebat dacă săptămâna viitoare nu se va face grevă, ministrul Transporturilor a răspuns: „Fac tot ceea ce pot ca miercuri să intre acest memorandum şi să fie aprobat în guvern. Nu pot să iau decizii în numele sindicatelor, dar în mod clar, în momentul în care este aprobat un asemenea memorandum, nu mai există obiectul acestei greve, şi bineînţeles că nimeni nu îşi doreşte, eu cred că nici sindicatele nu îşi doresc să facă până la urmă grevă”.

Ministrul Transporturilor a mai fost întrebat ce alte companii mai sunt vizate de acest memorandum. 


„De exemplu, o să promovez un memorandum legat de Tarom,  pentru că Taromul este pe piaţă liberă, e o concurenţă, aici nu poţi să ai îngrădiri de tipul companiilor sau instituţiilor de stat. Şi e normal să fie exceptate toate acestea, dar vor fi exceptate, fie că vorbim de CFR, metrou sau Tarom, companii aflate pe pierdere, vor fi exceptate dacă, până la sfârşitul anului 2024, se obligă să ia decizii de eficientizare în interiorul companiilor, de eficientizare a activităţilor, că vorbim de Tarom sau ca vorbim de CFR. Doar în forma asta se vor aproba aceste memorandumuri”, a mai declarat Sorin Grindeanu.

Nicolae Ciucă: Până la sfârșitul anului nu sunt bani pentru majorări salariale

Preşedintele Partidului Naţional Liberal (PNL), Nicolae Ciucă, a declarat vineri, la Timişoara, că până la finalul acestui an nu există resurse financiare care să satisfacă revendicările salariale ale categoriilor de bugetari care protestează în ultimele săptămâni.

Totodată, liderul PNL a arătat că în privinţa subiectului introducerii de anul viitor a unor noi taxe şi impozite nu există riscul ruperii coaliţiei de guvernare, deoarece în cadrul acesteia s-a discutat şi a fost convenită această „linie roşie” peste care nu se va trece.

„În momentul de faţă, se lucrează la nivelul fiecărui minister pe limitele bugetare care au fost distribuite de Ministerul Finanţelor, astfel încât construcţia bugetară pentru anul viitor să poată acoperi atât partea de finanţare a investiţiilor, cât şi partea de cheltuieli bugetare, aici intrând şi anvelopa salarială. Modul în care se va lua decizia la nivelul Guvernului, probabil se va finaliza prin a avea toate cifrele pe masă şi ulterior să se ia o decizie. În acest moment, este clar că nu există banii necesari pentru ca până la finele anului să se întâmple o soluţionare a revendicărilor salariale”, a afirmat Nicolae Ciucă.

Greve anunțate pentru săptămâna viitoare la CFR și Tarom

Federaţia Naţională Feroviară Mişcare Comercial Vagoane, afiliată la Blocul Naţional Sindical, a transmis că începand cu data de 27 noiembrie declanşeaza greva propriu-zisă la nivelul Companiei Naţionale de Cai Ferate CFR SA, ca urmare a nesoluţionării revendicărilor ce formează obiectul conflictului colectiv de muncă. Conducerea CFR SA a afirmatcă rămâne deschisă dialogului social, menit să evite un blocaj pe calea ferată şi va da curs oricăror solicitări din partea sindicaliştilor. În cazul declanşării grevei, CFR va identifica soluţii astfel încât un număr cât mai mic de călători să fie afectat.

Membrii Sindicatului Unit TAROM (SUT) au precizat, miercuri, că, în situaţia în care compania TAROM nu va fi exceptată de la prevederile legii 296/2023 privind unele măsuri fiscal-bugetare, pe care o numesc „legea ruşinii naţionale”, iar alte companii cu capital majoritar de stat, dar care nu lucrează neapărat într-o piaţă concurenţială vor fi exceptate, atunci din data de 1 decembrie piloţii, însoţitorii de bord, mecanicii de aviaţie, personalul operativ de sol „nu vom mai ridica niciun avion de la sol”.

Sindicaliştii au anunţat că au depus propriul Memorandum la guvern şi la ministerul Transporturilor de exceptare a companiei de la prevederile acesteia. Ulterior, TAROM a precizat că nu vor exista perturbări ale activităţii după 1 decembrie, iar conducerea companiei precizează că a pregătit un Memoriu fundamentat pentru a solicita exceptarea de la prevederile Legii nr. 296/2023. 

Şi sindicaliştii de la metrou au ameninşat cu proteste, nemulţumiţi de aceeaşi lege.

***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Un răspuns

  1. Angajatii Tarom si CFR ce mai vor? Sa ramana cu posturile caldute si bine platite pe degeaba? Asa de bine merg aceste companii si atat de bine pregatiti profesionali si productivi sunt angajatii celor doua companii incat au ce sa negocieze in CCM?

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Un răspuns

  1. Angajatii Tarom si CFR ce mai vor? Sa ramana cu posturile caldute si bine platite pe degeaba? Asa de bine merg aceste companii si atat de bine pregatiti profesionali si productivi sunt angajatii celor doua companii incat au ce sa negocieze in CCM?

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: