30 decembrie, 2016

sorin-grindeanu-psdPreședintele Klaus Iohannis a semnat vineri dimineața decretul privind desemnarea lui Sorin Grindeanu în funcția de premier, transmite Administrația prezidențială.

„Președintele României, domnul Klaus Iohannis, a semnat vineri, 30 decembrie, decretul privind desemnarea domnului Sorin Mihai Grindeanu în calitate de candidat la funcția de prim-ministru, pentru a cere votul de încredere al Parlamentului asupra programului și listei noului Guvern, potrivit art. 103 alin. (2) din Constituția României, republicată”, menționeză comunicatul transmis de Președinție.

Președintele și Sorin Grindeanu au avut joi, la Palatul Cotroceni, o discuție de aproximativ jumătate de oră.


Sorin Grindeanu a fost propus de coaliția PSD- ALDE după ce șeful statului a respins-o fără explicații pe Sevil Shhaidehh, fost ministru al Dezvoltării și Administrației.

Urmează ca Parlamentul să se întrunească pentru audierea miniștrilor și votul în plen, lucru ce se va întâmpla, cel mai probabil, după Revelion.

Sorin Grindeanu (foto) este președintele Consiliului Județean Timiș și a devenit membru PSD în 1996.

Este născut în 1973, la Caransebeș, județul Caraș – Severin, a absolvit în 1997 Facultatea de Matematică, Secția Inofrmatică, Universitatea de Vest Timişoara, iar în 2000 și 2001 a fost asistent la Universitatea de Vest Timişoara, Facultatea de Sociologie şi Psihologie.


În 1999 a avut o bursă Tempus pe o perioadă de 3 luni la Universitatea Bologna – Italia, în domeniul statistică socială, iar în 2001 a făcut specializări în domeniul : Educaţia adulţilor la Institut für Erwachsenbildung din Frankfurt – Germania, Universidade de Aveiro, Portugalia, Metropolitan Leeds University, Marea Britanie.

Din noiembrie 2001 până în ianuarie 2004 a fost director la Direcţia pentru Tineret şi Sport Jud. Timiş, apoi a deţinut funcţia de director general adjunct la Delpack Invest SRL, a mai fost director SC Ahm Smart SRL, iar din iunie 2008 până la alegerea ca deputat a fost viceprimar la Primăria Timişoara.

A fost ministru pentru Societatea Informațională (17 dec. 2014 – 17 nov. 2015) în Guvernul Victor Ponta, iar din 2015 conduce PSD Timiş, funcţie pe care o ocupă şi în prezent.

În 2013 – 2014 a fost membru în Comisia parlamentară de control a SRI, iar în 2013 a urmat un program postuniversitar de formare şi dezvoltare profesională în domeniul Ştiinţe Militare, Informaţii şi Ordine Publică – Academia Naţională de Informaţii.

Sorin Grindeanu – Nu voi face mișcări în guvern fără colegii mei

“Eu nu voi face mișcări în guvern și mișcări politice fără colegii mei. Ei trebuie să decidă, împreună trebuie să decidem mutările pe care le facem. (…) Este o relație de subordonare, domnul Dragnea este președintele PSD, e simplu”, a declarat Sorin Grindeanu după ce a fost prezentat de Dragnea.

“Am avut o rugăminte în fața colegilor din CExN, dar în primul rând o rugăminte față de președintele partidului, față de domnul Liviu Dragnea, de a-mi fi alături, fiind cel care a coordonat echipa, cel care a făcut acest program de guvernare, pentru a ajuta la implementarea acestuia.

E și un lucru simplu, pentru că e un program foarte clar, pe etape, dar totodată e și complicat, fiind un program complex, care se referă la aproape toate aspectele vieții noastre”, a mai spus cel numit de PSD – ALDE pentru a conduce viitorul guvern.

Un guvern de cursă scurtă

Conform declarațiilor făcute de Liviu Dragnea la nominalizarea lui Sevil Shhaideh, acesta va fi un guvern pe durată scurtă:

“Potrivit cutumei, de la noi și din alte țări civilizate, aveam dreptul să solicit mandatul pentru mine pentru că PSD a câștigat alegerile. În același timp am ținut cont de două lucruri: de afirmațiile președintelui și de o lege în vigoare. Nu vreau să solicit această funcție, deocamdată.”

Liviu Dragnea a sugerat atunci că planul de perspectivă al PSD ar fi ca, imediat după instalarea Guvernului, să inițieze modificarea Legii 90/2001, reglementarea care-i interzice unui condamnat să fie membru al Guvernului.

Art. 2 din Legea 90/2001
Pot fi membri ai Guvernului persoanele care au numai cetatenia romana si domiciliul in tara, se bucura de exercitiul drepturilor electorale, nu au suferit condamnari penale si nu se gasesc in unul dintre cazurile de incompatibilitate prevazute la art. 4 alin. (1).

De altfel, Avocatul Poporului urmează să ia, tot după numirea noului Guvern, o decizie privind sesizarea CCR în legătură cu posibila neconstituționalitate a respectivului articol.

Odată declarată neconstituțională prevederea respectivă, Liviu Dragnea o poate înlocui pe Sevil Shhaideh la conducerea Executivului.

Pe de altă parte, Dragnea are o problemă cu dosarul de corupție trimis de DNA în judecată, anul acesta, după ce în luna martie a fost condamnat la doi ani de închisoare cu suspendare.

În așa-numitul Dosar Bombonica, liderul PSD este acuzat de instigare la abuz în serviciu – în perioada 2006 – 2013, pe când era președinte al Consiliului Județean Teleorman, a aranjat ca două persoane să rămână angajate și să fie plătite de Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Teleorman, deși lucrau la sediul PSD.

O sentință definitivă va fi pronunțată în aproximativ doi ani, iar în cazul unei condamnări, Dragnea riscă să piardă nu doar postul de premier pe care l-ar putea obține între timp, ci și calitatea de deputat.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Victoria lui Donald Trump nu e doar cea pentru postul

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: