joi

25 aprilie, 2024

10 iulie, 2016

suaDorința americanilor de a avea o alternativă la cei doi doi candidați prezidențiali a crescut semnificativ de la precedentele alegeri, arată un sondaj Reuters/Ipsos, care subliniază și o evidentă lipsă de popularitate a republicanului Donald Trump și a democratei Hillary Clinton.

În baza a 2.153 de interviuri, sondajul finalizat săptămâna trecută, vineri, arată potențial pentru un al treilea candidat la alegerile prezidențială, de tipul lui Gary Johnson, Partidul Libertarian, sau Jill Stein, Partidul Verzilor. Cei doi ar putea, fiecare, să obțină la scrutinul din 8 noiembrie suficiente voturi astfel încât să influențeze rezultatul final.

Potrivit sondajului realizat în iulie, 21% dintre alegători afirmă că nu îi susțin nici pe Trump, nici pe Clinton. Spre comparație, numărul celor care aveau poziții similare legate de candidații din 2012 (Barack Obama și Mitt Romney) a fost de 13%.


Sondajul Reuters/Ipsos arată că majoritatea votanților americani au în general opinii nefavorabile în legătură cu ambii competitori: 46% dintre suporterii lui Clinton și 47% dintre suporterii lui Trump afirmă că merg la urne doar din dorința de a bloca accesul celuilalt la Casa Albă.

În ciuda premiselor favorabile, atât Gary Johnson cât și Jill Stein, cei nominalizați drept posibile alternative în cursa prezidențială, au un semnificativ handicat: majoritatea votanților americani nu știe cine sunt aceștia. Dintre alegători, 23% spun că au auzit de Johnson, fost guvernator al statului New Mexico. Procentul scade la 16% în cazul lui Stein, medic de profesie.

Ambii posibili candidați au însă argumente care i-ar face plăcuți publicului:

  • Johnson ar putea apela la sprijinul liberalilor și al conservatorilor. El dorește legalizarea consumului de marijuana și eliminarea taxelor pe venituri și pe salarii prin instituirea unei taxe unice pe consum.
  • Stein i-ar putea atrage pe susținătorii senatorului Bernie Sanders din Vermont, care a pierdut la luptă nominalizarea democraților. Stein vrea creșterea salariului minim la nivel federal la 15 dolari pe oră și ”amnistierea” creditelor bancare contractate de studenți. Jill Stein a mai anunțat că ar propune ca țintă anul 2030 pentru ca SUA să folosească integral energii regenerabile.

Din analiza Reuters reiese că atât Johnson cât și Stein atrag în mod egal susținători ai lui Clinton și ai lui Trump atunci când sunt incluși în sondajul de opinie.


Fără informații suplimentare despre cei doi posibili nou-sosiți în cursa prezidențială, sondajul arată că o potențială cursă în 4 la președinția SUA ar avea următorul rezultat: Clinton 44%, Trump 34%, Johnson 7% și Stein 5%.

Procentele primilor doi scad în favoarea ultimilor doi după ce repondenților la sondaj li se oferă informații suplimentare legate de programele lui Johnson și Stein.

La sondajul Reuters/Ipsos, derulat online vreme de 5 zile, au participat cetățeni americani adulți, locuitori pe continent, în Alaska și Hawaii. Numărul celor care au spus că și-ar dori o alternativă la candidații Clinton și Trump este de 2.153, având o marjă de eroare de 2%.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: