cursdeguvernare

luni

9 septembrie, 2024

logo-conferinte-curs-de-guvernare

Sondaj Reuters: Leul va avea cea mai mare depreciere din regiune în 2020. Estimarea de 4,85 lei / euro nu este cea mai severă

5 decembrie, 2019

Leul va înregistra cea mai mare depreciere dintre cele ale monedelor celor mai importante din Europa Centrală și de Est, de 1,5% până la 4,85 lei / euro. Coroana cehă ar putea fi singura care se va aprecia, potrivit unui sondaj Reuters.

Alte estimări, ale analiștilor din România, plasează deprecierea până spre 4,90 lei / euro, din moment ce Banca Transilvania vede media pe 2020 la 4,87. Analiștii BCR se așteaptă ca acest nivel de curs să se înregistreze la sfârșitul anului 2020.


Și analiştii CFA® România au anticipat o depreciere a monedei naţionale de până la o medie de 4,8597 de lei / euro, în următoarele 12 luni.

Situația României –  de departe cea mai rea

România nu a concetrat atenția editorului Reuters decât pentru două rânduri, în care se argumentează deprecierea leului cu îngrijorările privind „deficitele țării”, pe care nici nu le mai precizează, din moment ce toate sunt mult negative față de datele celorlalte țări din Regiune din regiune.

Deficitul de cont curent va depăși 5% din PIB, iar deficitul bugetar se va lupta ca să scadă sub 4% din PIB.  De asemenea, celelalte monede au volatilități mult mai interesante pentru a fi ilustrate cu grafice. Îl prezentăm noi pe cel al leului, care arată o tendință de depreciere solidă.


Încetinirea ritmului de creştere este un factorul important care va umbri strălucirea monedelor din regiune, deja lovite de amplificarea riscurilor globale, precum tensiunile comerciale tot mai fierbinţi dintre SUA şi China sau de modul neclar în care va avea loc Brexitul.

Economiile din Europa Centrală au început să sufere de ritmurile mai încete ale partenerilor comerciali lor occidentali, în special în cazul Germaniei, motorul economiei europene.

Forintul ungar ar urma să se deprecieze cu 1,1%, în următoarele 12 luni, până la 335 forinţi / euro, după ce a pierdut 3% în acest an.

„Forintul maghiar este sub evaluat, în mare parte pentru că politica monetară a Băncii Centrale a Ungariei este mult prea relaxată, în condițiile dinamicii în caer se deteriorează contul curent”, a declarat analistul ING, Petr Krpata, citat de Reuters.
Deficitul de cont curent al Ungariei s-a deteriorat, într-adevăr, în 2019, dar până la numai 0,9%.

Zlotul polonez, cea mai lichidă monedă din regiune, ar urma să se deprecieze cu 0,5%, până la un curs de 4,30 zloţi pentru un euro

Analiștii sunt prudenți pentru că soarta monedei poloneze este legată de cea a creditelor ipotecare în franci elveţieni şi de impactul lor asupra sectorului bancar. Zlotul polonez s-a depreciat săptămâna trecută după ce Curtea Supremă de Justiţie din Polonia a dat un verdict despre care investitorii se tem că creşte riscul convertirii împrumuturile ipotecare în franci în moneda locală în condiţii nefavorabile pentru bănci.

Coroana cehă este singura excepţie de la tendinţa de depreciere din regiune  și care s-ar putea aprecia cu 0,5% în următoarele 12 luni, până la 25,43 coroane pentru un euro.

Banca centrală a Cehiei rămâne una din puţinele bănci centrale din Europa care este în situaţia de a cerceta dacă să majoreze sau nu dobânzile pentru a contracara presiunile inflaţioniste.

Cehia are un excedent de cont curent de 0,3% din PIB și un excedent bugetar similar.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: