sâmbătă

20 aprilie, 2024

27 februarie, 2016

brexitBritanicii care afirmă că vor merge la referendumul din 23 iunie și vor vota pentru ieșirea Regatului Unit din cadrul Uniunii Europene sunt cu 4% mai mulți decît cei care vor ca țara lor să rămână în interiorul UE, anunță publicația britanică The Independent, care citează ultimul sondaj de opinie realizat pe această temă.

Situația este și mai dramatică pentru guvernul Cameron, care militează pentru rămânerea în UE după înțelegerea la care a ajuns cu liderii europeni în legătură cu  pachetul de reformă al relațiilor Marea Britanie-UE, atunci când vine vorba de persoanele care afirmă că probabil vor vota la referendum- în rândul acestei categorii opțiunea Brexit are un avans de 8%.

Sondajul ORB (Opinion Research Business, o agenție independentă de sondaje cu sediul la Londra, n.r.), realizat în perioada 24-25 februarie, arată că sprijinul pentru campania „out” a crescut la 52%, în timp ce pentru opțiunea „in” a scăzut la 48%.


Potrivit publicației britanice, unul din patru intervievați afirmă că anunțul privind susținerea opțiunii Brexit făcut de  primarului Londrei le-a influențat decizia de vot.
Primarul Londrei, Boris Johnson, a declarat săptămâna trecută că va face campanie pentru ieșirea Marii Britanii din UE.

Sondajul ORB a fost efectuat online pe un eșantion reprezentativ la nivel național de 2.014 adulți în Anglia, Scoția și Țara Galilor.

Lira sterlină britanică a căzut vineri la minimul ultimilor șapte ani față de dolarul american, pe fondul unei posibile ieșiri din UE și perspectivelor contrastante pentru creșterea economică în Marea Britanie și Statele Unite, anunță Reuters.

Prima dată când în Marea Britanie s-a conturat o majoritate Brexit a fost în noiembrie 2015, la scurt timp după atacurile teroriste de la Paris.


Ulterior, urmare a campaniei agresive demarate în plan intern și a rundelor de negociere a unui acord de reformă a UE pentru care a insistat premierul David Cameron, publicul britanic a revenit, potrivit cercetărilor de piață, favorabil rămânerii în UE. Opinie care se află însă, de o lună de zile, pe un trend descrescător.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Acest text se adresează în primul rând tinerilor, adică celor

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: