Corupția și sărăcia reprezintă în continuare cele mai grave probleme, cred românii. Grijile legate de criza economică, siguranța locului de muncă sau starea de sănătate se adaugă mai nou teamă de război și de atentate teroriste, potrivit unui studiu realizat de IRES, cu privire la percepțiile despre securitatea națională și incidența unor riscuri.
La întrebarea care este cea mai importantă problemă cu care se confruntă România, pe primul loc figurează corupția cu 30%, urmată de sărăcie cu 28%, starea economiei cu 8%, șomajul cu 7% și starea sistemului de pensii cu 6%.
69% dintre cei chestionați sunt de părere că riscurile legate de migrația forței de muncă sunt foarte mari, în vreme ce 14% consideră că riscurile sunt mici.
De asemenea, românii consideră că riscurile privind traficul de dorguri și de persoane, precum și contrabanda sunt foarte mari.
26% consideră că există riscuri mari de atac terorist, 38% consideră că riscurile sunt mici, iar 17% că România nu riscă un astfel de atentat la siguranța națională.
Lucrurile sunt mai nunanțate când vine vorna despre perioada evaluată. Astfel, întrebați de ce se tem cel mai mult în următorul an, principala teamă a românilor este legată de riscul de îmbolnăvire- 13% dintre respondenți, 9% sunt îngrijorați de lipsa unui loc de muncă, 8% de sărăcie, 8% șomaj, 4% de război și 3% de neprimirea pensiei. 32% au răspuns că nu știu care este principalul risc.
Pe termen mediu principala îngrijorare este legată de evoluția economiei, șomaj, locurile de muncă, dar și de război.
La întrebarea care considerați că este principalul risc pe termen scurt la care este expusă România, 44% spun că nu știu, în timp ce 19% se tem de un război, 7% de o criză economică, 5% de șomaj, 4% de sărăcie și 2% de migrația forței de muncă în alte țări și de o criză politică.
76% dintre cei intervievați au spus că personal nu se simt amenințați de nimic, 21% au spus că se simt amenințați, iar 3% nu știu.
Dintre cei care se simt amenințați, 25% consideră că sărăcia este principalul pericol, 19% se tem de boală și pe locul trei, cu 11% figurează războiul sau actele de terorism.
45% consideră că armata este instituția cea mai importantă în domeniul securității naționale, pe locul doi plasându-se, cu 23%, SRI, iar SIE pe locul patru, cu 8%. Abia apoi urmează poliția (8%), jandarmeria (4%) și pompierii (2%).
Sondajul a fost realizat în perioada 17-22 aprilie, pe un eșantion de 1.519 indivizi de peste 18 ani, eroarea maximă fiind de ± 2,5%.