11 aprilie, 2019

Numărul investitorilor străini care se așteaptă ca afacerile de la nivel local să scadă în următorul an a înregistrat o creștere semnificativă în martie, reiese dintr-un sondaj al Consiliului Investitorilor Străini (FIC), din care se mai poate observa o ”tranșare” a atitudinii acestora vizavi de atractivitatea României în comparație cu alte state din regiune.

Numărul investitorilor cu o poziție neutră s-a subțiat, în vreme ce numărul celor care văd România ca fiind mai puțin atractivă decât alte state din regiune a crescut simțitor.

”Cele mai recente rezultate ale indicelui percepției membrilor Consiliului Investitorilor Străini (FIC) despre mediul de afaceri (realizat în martie 2019) aduce câteva semne importante de îngrijorare și lasă deschisă întrebarea dacă ceea ce vedem acum este o tendință care se va accentua sau doar niște semnale trecătoare”, transmite FIC.

Cele mai importante rezultate ale sondajului:

  • 24% dintre respondenți se așteaptă ca veniturile lor să se contracte, față de doar 14% anul trecut;
  • 20% se așteaptă ca afacerile lor să se contracte comparativ cu 12% care anticipau asta în martie 2018;
  • Aproximativ 20% dintre respondenți văd o diminuare a exporturilor și a activității lor pe piața internă, dublu față de acum 6 luni;
  • 30% se așteaptă ca rezultatele lor pentru următoarele 12 luni șă se înrăutățească față de perioada anterioară, comparativ cu 15% care aveau aceste așteptări în martie 2018;
  • 35% văd un declin al investițiilor lor, comparativ cu 19% care vedea asta în 2018;
  • 37% dintre respondenți consideră că vor angaja mai puține persoane în perioada următoare, în timp ce în 2018 doar 17% au răspuns astfel.

Aproape 85% dintre respondenți declară că mediul de afaceri din România s-a înrăutățit, procent record în sondajul FIC până în prezent.

După OUG 79, la finalul anului trecut, OUG 114/2018 a avut un impact puternic asupra unor sectoare importante din economia românească și a condus și la scădere semnificativă a Bursei atât din cauza prevederilor sale, cât și din cauza absenței totale a dialogului și a transparenței, notează investitorii străini.


Companiile activează acum într-un mediu de afaceri care așteaptă, în orice moment, o ordonanță de urgență cu impact asupra operațiunilor și profitabilității lor. În plus, mediul de afaceri se confruntă în prezent cu noi îngrijorări privind modificările propuse pentru Legea Dialogului Social, incertitudini legate de sistemul Pilonul 2 de pensii și piața de capital din România, lipsa forței de muncă și diminuarea cererii din zona euro. Atenția prea mare acordată modificărilor sistemului judiciar criticate de Comisia Europeană duce la scăderea încrederii deoarece creează impresia că un mediu de afaceri sănătos nu este o prioritate pentru autorități”, se arată în comunicatul transmis de FIC.

Membrii FIC au investit zeci de miliarde de euro în economia românească, angajează aproximativ 185.000 de persoane și au o cifră de afaceri totală de peste 190 miliarde de lei, o cincime din PIB-ul românesc.

La această ediție a indicelui de percepție au răspuns 47 dintre cei 125 de membri FIC.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Victoria lui Donald Trump nu e doar cea pentru postul

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: