vineri

26 aprilie, 2024

7 octombrie, 2015

private equityÎncrederea investitorilor de private equity a atins în octombrie cel mai scăzut nivel din ultimii trei ani. Indicatorul CE Private Equity Confidence a scăzut de la 130 de puncte în primăvară, la 92 în prezent, reiese din sondajul realizat periodic de Deloitte.

Circa o treime dintre respondenţi au precizat că se aşteaptă la înrăutăţirea climatului economic, în condiţiile în care, în luna mai, doar 10% dintre ei se arătau pesimişti.

Scăderea încrederii vine pe fondul incertitudinilor legate de criza migranţilor. De asemenea, sondajul anterior a coincis cu lansarea programului de relaxare cantitativă al BCE, program care a „injectat”, pe lângă bani, şi optimism pe pieţele financiare. Şase luni mai târziu, impactul QE este mai puţin convingător, notează compania.


incredere

„Într-adevăr, e un mare contrast între sondajul actual și cel publicat în primăvară, dar aceasta nu ar trebui să ne surprindă deoarece perioada verii a fost marcată de falimentul Greciei și de incertitudini politice și economice globale”, a spus Hein van Dam, partener Deloitte România. ”Cu trei tranzacții anunțate peste vară, România rămâne un punct de referință pe radarul investitorilor”, a adăugat van Dam.

Aşadar, doar 3% dintre investitori se aşteaptă la o îmbunătăţire a condiţiilor, în timp ce 33% se arată pesimişti, iar 64% nu văd o schimbare semnificativă a climatului economic.

deloitte


Investitorii sunt, totuşi, optimiști în legătură cu tranzacțiile noi. Un procent de 47% dintre respondenți se vor axa pe investiţii noi, în creştere cu 10 puncte procentuale faţă de anul anterior, în timp ce 20% se vor ocupa mai mult de managementul portofoliului.

Totodată, jumătate dintre respondenţi intenţionează să cumpere mai mult decât să vândă în lunile următoare, faţă de doar 20% în primăvară.

Veşti bune vin şi pentru proprietarii de start-up-uri. Circa o zecime dintre respondenți estimează că acestea vor fi cele mai competitive active, cel mai mare procent înregistrat vreodată de sondajul Deloitte.

„Europa Centrală este un generator de important start-up-uri, multe dintre ele devenind lideri globali, cu sprijinul fondurilor de investiții”, se arată în comunicatul Deloitte.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: