joi

25 aprilie, 2024

9 iunie, 2016

brexitNu Marea Britanie este statul membru unde ostilitatea față de Uniunea Europeană înregistrează cele mai înalte cote, ci Franța și Grecia, potrivit unui sondaj realizat de Pew Research Center. Acest nou sondaj confirmă ascensiunea euroscepticismului în UE.

În timp ce 48% din britanici sunt defavorabili UE, ponderea nemulțumiților ajunge în cîn Franța și Grecia la 61, respectiv 71% din populație.

Aceste constatări apar în sondajul realizat, în aprilie – mai 2016, în 10 state europene a căror populație reprezintă 80% din cetățenii UE și 82% din PIB-ul UE.


sondaj pew ue

 

În ceea ce privește gestionarea crizei refugiaților, situația arată și mai rău: 94% din greci, 88% din italieni și 77% din suedezi dezaprobă politica UE în această problemă.

Chiar și în Olanda și Germania, statele membre cu cea mai mare acceptanță față de refugiați și cu cel mai ridicat nivel de susținere a politicilor UE în domeniu, procentul celor care aprobă aceste politici se situează sub o treime.


Jumătate din populația celor nouă state (fără Marea Britanie) unde s-a realizat sondajul consideră că un Brexit ar dăuna blocului comunitar și numai 16% din cetățenii respectivelor țări sunt de părere că ieșirea din UE a Marii Britanii ar fi un lucru bun.

Franța este statul unde Brexitul nu pare atât de negru – aproape o treime din respondenți cred că ieșirea Marii Britanii din Uniune ar avea efecte pozitive pentru UE.

Tot Franța pare să fie statul unde s-a înregistrat cel mai mare declin al populației favorabile Uniunii – 38% din cetățeni la acest sondaj, comparativ cu 55%, în sondajul realizat în urmă cu un an.

În opt state, care au fost sondate și anul trecut, procentul celor cu o părere bună despre UE a scăzut la 49%, față de 57%, în 2015.

Cea mai puternică susținere a Uniunii apare în rândul tinerilor. În Franța, 56% din populația cu vârste între 18 și 34 de ani au o părere bună despre UE, în timp ce în categoria celor peste 50 de ani procentul scade la 31%.

Legătura cu ideologiile este diferită de la stat la stat. În Spania, euroscepticismul este puternic în interiorul stângii, în timp ce în Marea Britanie cei de stânga preferă rămânerea în UE.

În Italia, Germania și Olanda, tot stânga este favorabilă Uniunii.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: