sâmbătă

25 iunie, 2022

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

28 iulie, 2016

basescuNoul procuror general al României, Augustin Lazăr, a infirmat soluția de trimitere în instanță a dosarului în care fostul președinte Traian Băsescu este acuzat că a amenințat-o pe Gabriela Firea.

Secția de urmărire penală și criminalistică din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție va relua cercetările și va decide ce se va întâmpla mai departe, anunță un comunicat al instituției.

Infirmarea soluției de trimitere în instanță a fostului președinte Băsescu a fost decisă după ce controlul de legalitate a a soluiei arată că în dosar nu a existat o anchetă efectivă și rechizitoriul nu respectă exigențele în domeniu.


„În urma controlului ierarhic de legalitate efectuat, s-a constatat lipsa unei anchete efective, care să respecte exigențele în materia conținutului rechizitoriului și standardelor de claritate în prezentarea acuzării în instanță, impuse de jurisprudența în materie și practica Curții Europene a Drepturilor Omului, rezultând astfel faptul că nu au fost respectate prevederile art. 328 alin. (1) teza I coroborat cu art. 286 alin. (2) lit. c) C.pr.pen., cu referire la dispozițiile art. 1, alin. (2), art. 8, art.10 C.pr.pen., art. 6 paragraful (3) lit. a) din CEDO, art. 6 din Directiva 2012/13/UE”, explică Parchetul General.

Urmează a fi reluate cercetările, la finalul cărora „se va efectua o nouă evaluare a întregului material probator, în raport și de doctrina și jurisprudența în materie, pentru a adopta o soluție legală și temeinică în cauză”, se mai arată în comunicatul Parchetului General.

Potrivit unor surse judiciare citate de Mediafax, avizul pentru trimiterea în judecată a lui Traian Băsescu a fost dat de Camelia Sutiman, cu câteva zile înainte să-i înceteze detașarea în funcția de șef al Secției de urmărire penală din cadrul Parchetului General.

Dosarul are ca obiect câteva declarații făcute de Traian Băsescu, în 2014, după ce Gabriela Firea, senator la vremea respectivă, a vorbit despre terenurile de la Nana cumpărate de Ioana Băsescu, fiica cea mare a fostului președinte.

Îți mulțumim că citești cursdeguvernare.
Abonează-te la newsletter aici.

„Mai bine ar sta în banca ei şi s-ar ocupa ce se întâmplă pe moşia soţului ei, unde e primar. Că s-ar putea să nu îl mai găsească într-o zi acasă, dacă nu e atentă. Înţeleg că în parohia lui se întâmplă destule lucruri rele”, a spus în 2014 Băsescu. „Nu e un atac la o femeie, e un atac la o şantajistă care pretinde să fie respectatată ca senator al României, după ce a făcut bine şcoala turnătorului Felix”, explica fostul șef de stat.

Gabriela Firea a sesizat Parchetul general, considerând declarațiile un „act flagrant de intimidare a unui senator”.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

articole categorie

Citește și:

Consumatorii români aveau, la nivelul anului 2021, o paritate a puterii de cumpărare de 55,5% din media europeană, procent identic cu cel din 2020, cel mai redus de...

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: