luni

22 aprilie, 2024

12 aprilie, 2016

marian munteanuAlina Gorghiu și Vasile Blaga – copreședinții PNL – și-au anunțat, marți, canditatul la Primătia Capitalei. E vorba de Marian Munteanu, liderul Pieței Universității din anul 1990 devenit, mai apoi, un prosper om de afaceri. Decizia a fost confirmată marți de Biroul Politic Naţional al PNL.

Potrivit declarațiilor făcute marți la anunțul candidaturii, Marian Munteanu, care nu e membru de partid, se va înscrie în zilele următoare în PNL.

Alegerea unui nou candidat PNL la Primăria Capitalei vine la 24 de ore după ce Ludovic Orban a anunțat retragerea din cursa electorală după ce a fost acuzat de DNA, luni, că ar fi cerut unui am de afaceri să plătească 50.000 unor televiziuni pentru promovare electorală.


Marian Munteanu revine în prim-planul atenției publice după o lungă perioadă de absență, compensată însă în ultimele trei luni de apariții relativ frecvente la Realitatea TV și B1.

Un liberal intempestiv

Din punct de vedere ideologic, alegerea PNL poate fi greu explicată. 

Marian Munteanu a lansat, pe 27 martie, „Alianța Noastră” (AICI-LINK), care promoveaza o politică cu puternice accente naționaliste.

Astfel ”Alianța noastră” anunță, în manifestul de deschidere, că militează pentru  ”Restaurarea drepturilor patrimoniale ale cetățenilor români cu privire la teritoriul național; oprirea înstrăinării proprietăților agricole, a resurselor solului și subsolului, recuperarea celor înstrăinate abuziv sau ilegal; oprirea oricăror intervenții care pun în pericol climatul, apa, resursele naturale și, în general, mediul înconjurător / Apărarea și susținerea activă a drepturilor identitare naționale, a instituțiilor și valorilor fondatoare ale civilizației românești, tradiționale și moderne – familia, satul, școala, biserica, armata, credința creștină, limba română, reperele spirituale, culturale și istorice.”


Întreaga proclamație a grupului ”Alianța Noastră” poate fi descărcată AICI.

Ideile politice ale lui Marian Munteanu sunt prezentate și în publicații declarat legionare sau cu simpatii legionare.

La PNL – Marian Munteanu, între ”alegerea perfectă” și ”o bătaie de joc”

„În urma discuției cu toți colegii și armonizând toate interesele și discutând toate argumentele, au ajuns la concluzia că opțiunea de a-i propune unui simbol politic, nu unui om politic, să se așeze pe platforma PNL pentru candidatura la Primăria Generală a îndeplinit tot sprijinul colegilor noștri din conducere. Opțiunea este către dl Marian Munteanu, reprezentant al societății civile, un om care este un simbol al anilor ’90, unul dintre liderii mișcărilor de studenți de la acea vreme și un simbol al mișcării anticomuniste, un om cu care cred că PNL are create toate premisele pentru câștigarea bătăliei în București, pentru că nu urmărim doar o luptă politică, ci pentru noi câștigarea Bucureștiului este o cauză politică”, a declarat marți Alina Gorghiu la Parlament.

Marian Munteanu va fi membru al PNL- „Nu poți să candidezi altfel în momentul în care îți depui o candidatură. (…) Mie mi se pare că am făcut alegerea perfectă”, a mai arătat copreședintele PNL.

Copreședintele PNL Vasile Blaga a explicat că Marian Munteanu a fost propus de liderul interimar al PNL București, Cătălin Predoiu.

Prim-vicepreședintele PNL Cristian Bușoi a anunțat că susține candidatura lui Marian Munteanu la Primăria Capitalei din partea PNL.

În schimb, deputatul PNL Theodor Paleologu a anunțat că nu îl va susține pe Marian Munteanu drept candidat al liberalilor la Primăria Capitalei.

”În 2012, când era divizată, dreapta i-a susţinut la Primăria Bucureştiului pe S. Prigoană (candidat PDL) şi pe S. Oprescu (propus de PNL şi aliaţii săi din USL). Acum, dreapta unită îl propune pe Marian Munteanu. Mă simt insultat de ideea că MM e prezentat drept liberal. Am scris sute de pagini despre liberalism şi realizez că ecoul lor în PNL e nul. Regret, pe de altă parte, că nu am ascultat sfaturile care mi-au fost date acum câteva luni, de a mă prezenta ca independent la Primăria Bucureştiului. Am fost convins că PNL va prezenta un candidat foarte solid şi credibil. M-am înşelat amarnic. Ce au făcut e o bătaie de joc”, a scris și europarlamentarul Cristian Preda pe Facebook.

Soluția Marian Munteanu a fost, cu siguranță, o surpriză pentru seniorul liberal Mircea Ionescu Quintus, care, recent, afirma că ”PNL nu se va înjosi să susțină un candidat din afara partidului”. Mențiunea era la adresa ideii de susținere a candidaturii lui Nicușor Dan.

Spiritul Pieței Universității sub umbra lui Virgil Măgureanu

Marian Munteanu, născut pe 19 iunie 1962, este profesor asociat la secţia de Etnologie a Facultăţii de Litere din cadrul Universităţii Bucureşti, fiind membru al mai multor asociaţii civice. Este licenţiat al Facultăţii de Litere (1991), Universitatea din Bucureşti, specializarea română-portugheză.

Este doctor al Universităţii din Bucureşti, specializarea etnologie şi folclor (magna cum laude, 2005), cu teza „Folclorul detenţiei – Ideea de libertate în cultura tradiţionalã românească”.

Marian Munteanu a fost unul dintre liderii demonstraţiei studenţeşti din Piaţa Universităţii din iunie 1990, demonstraţie prin care era contestat rezultatul primelor alegeri de după prăbuşirea regimului comunist, scrutinul fiind câştigat de Ion Iliescu şi FSN. Unul dintre punctele forte al revendicărilor din Piaţa Universităţii a fost lustraţia, respectiv înlăturarea din viaţa publică a foştilor nomenclaturişti.

Demonstraţiile din Piaţa Universităţii au culminat cu venirea minerilor în Bucureşti, prima „mineriadă” soldându-se cu violenţe. Pe 13 iunie 1990, Marian Munteanu a fost arestat şi apoi eliberat. A doua zi, Marian Munteanu a fost sechestrat în sediul Universităţii şi bătut de minerii, fiind transportat în stare gravă la spital. A fost arestat din nou patru zile mai târziu, încarcerat la Jilava şi eliberat după două luni de detenţie.

După adoptarea Constituţiei din 1991, Marian Munteanu a înfiinţat organizaţia „Mişcarea pentru România”, activă din 1992 până în 1995, potrivit site-ului său oficial.

Potrivit aceleiaşi surse, în 2000, Marian Munteanu are discuţii cu Mircea Druc, fost prim ministru al Republicii Moldova, la acea datã preşedinte al Consiliului Naţional al Partidului Unitãţii Naţionale Române (PUNR), în vederea unei colaborări politice. Druc îi propune sã candideze la preşedintia României, propunere confirmatã apoi de întreaga conducere a PUNR, partid condus de Valeriu Tabără.

Potrivit platformei politice prezentate, Marian Munteanu propunea „regenerarea clasei politice prin promovarea noii generaţii de specialişti formaţi după 1989”, el precizând că dacă proiectul său este agreat se va înscrie în PUNR şi va candida pe listele acestui partid.

La scurt timp, PUNR face Alianţa Naţionalã, rezultată din fuziunea PUNR cu partidul condus de fostul şef al Serviciului Român de Informaţii Virgil Măgureanu (Partidul Naţional Român). Deşi congresul alianţei acceptã iniţial proiectul lui Marian Munteanu, conducerea executivă respinge candidaţii tineri de pe listele pentru alegerile legislative.

Cu un scor de 1% în alegerile generale, Alianţa Naţională se desfiinţează, iar Valeriu Tabără şi Mircea Druc au intrat Partidul Democrat condus de Traian Băsescu.

Presa vremii a speculat insistent o posibilă apropiere a lui Marian Munteanu de Virgil Măgureanu, atât în plan politic cât și în ce privește afacerile.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Acest text se adresează în primul rând tinerilor, adică celor

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: