vineri

26 aprilie, 2024

7 octombrie, 2020

Companiile din jurul lumii se străduiesc să își întărească lanțurile de aprovizionare, cele din Italia având în spate un sprijin guvernamental însemnat în această zonă, notează Bloomberg.

Restricțiile asupra comerțului transfrontalier poate fi privite și ca o oportunitate de consolidare a rețelei de furnizori, este de părere Mauro Alfonso, CEO al agenției italiene Simest, companie controlată de stat, parte a grupului Cassa Depositi e Prestiti.

Obiectivul Simest este de a ajuta IMM-urile din Italia să își consolideze relațiile comerciale externe, atât pe segmentul de aprovizionare cât și pe cel de vânzări. Agenția oferă finanțare și garanții pentru exportatorii italieni.


Agenția a primit în acest an solicitări de finanțare de trei miliarde de euro, cel mai ridicat nivel din istorie. Anul trecut, valoarea acestora era de doar 290 de milioane de euro. Companiile pot solicita împrumuturi de la până la patru milioane de euro și granturi de cel mult 800.000 de euro, fără garanții, până la sfârșitul anului.

”Ne îndepărtăm de modelul de a cumpăra materiale din zece locuri diferite de pe mapamond”, a declarat Alfonso pentru presa din peninsulă. ”O nouă paradigmă se conturează cu privire la structurarea lanțurilor de aprovizionare. În viitor, abordarea va fi mai regională”, a comentat el.

Companiile mici și mijlocii sunt coloana vertebrală a economiei italiene. În sectoare precum industria prelucrătoare acestea generau peste 50% din valoarea adăugată brută generată de economie înainte de pandemie.

Guvernul de la Roma a pompat 100 de miliarde de euro sub formă de stimulente în economia peninsulei, o parte din această sumă fiind folosită pentru întărirea capacității de creditare a Simest.


Simest este un exemplu concludent cu privire la modul în care pandemia, războaiele comerciale și dezbaterile din jurul Brexit au reînnoit interesul pentru facilitarea comerțului susținut de stat. Deși multe companii fragile ar avea de câștigat de astfel de măsuri, o creștere accelerată a finanțărilor guvernamentale ridică îngrijorări cu privire la echitatea acestor măsuri în contextul comerțului internațional, precum și temeri că ar putea duce la scăderea finanțării private și ar putea dăuna competitivității.

”Agenții guvernamentale precum Simest care au dobândit expertiză și pot ajuta IMM-urile joacă un rol esențial în fructificarea oportunităților externe”, este de părere Simon Evenett, profesor de dezvoltare economică și internațională la Universitatea St. Gallen din Elveția.

Cu toate acestea, astfel de agenții ar trebui să fie atente să nu depășească linia ”subvenționării exporturilor” atunci când oferă finanțare și garanții, în special pentru companiile mai mari, a adăugat el.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Retragerea doctorului Cîrstoiu din cursa pentru primăria Capitalei arată nu

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: