marți

18 ianuarie, 2022

„Sofagate”: Preşedintele Consiliului European, Charles Michel, spune că nu mai doarme bine după gafa de la Ankara

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

10 aprilie, 2021

Ursula von der Leyen, în picioare, Charles Michel și Recep Erdogan așezându-se FOTO: captură TVR

Preşedintele Consiliului European, Charles Michel, și-a exprimat, sâmbătă, părerea de rău după gafa de la Ankara de săptămâna aceasta, clasată rapid de presă ca un scandal diplomatic (sofagate), și spune că nu mai doarme bine noaptea, potrivit DPA, citată de Agerpres.

La întâlnirea de miercuri, dintre Charles Michel, Ursula von der Leyen și Recep Tayyip Erdogan, președintele Turciei și gazdă, cei doi „bărbați de stat” au lăsat-o pe prima femeie preşedinte a Comisiei Europene să stea în picioare.

Ursulei von der Leyen nu i-a fost oferit un scaun alături de Tayyip Erdogan, iar Charles Michels, care s-a așezat imperturbabil lângă liderul turc, a constatat gafa diplomatică abia după ce președintele Comisiei Europene și-a exprimat surprinderea cu un gest dezamăgit al mâinii, văzând că Charles Michel ocupase singurul scaun disponibil lângă preşedintele turc.


Reportajele video arată cum Ursula von der Leyen este nevoită să se aşeze pe o canapea, mai îndepărtată, poziție inferioară rangului său.

(Citiți și: „VIDEO / Ursula von der Leyen, trimisă să stea pe o canapea la discuțiile cu Recep Tayyip Erdogan”)

„Nu ascund faptul că de atunci nu am dormit bine noaptea, deoarece scenele nu încetează să se repete în capul meu”, mărturisește acum Charles Michel pentru ziarul german Handelsblatt, adăugând că, dacă ar fi posibil, s-ar întoarce pentru a remedia situaţia.

Relatările de presă au fost însă mult mai acide, descriind scena ca pe un tratament discriminatoriu, misoginism, umilire, etc.

Charles Michel a fost acuzat că s-a complăcut în această situație și a avut o atitudine nepotrivită. Oficialul european s-a scuzat spunând că nu a vrut să provoace „o scenă”.


Mevlut Cavusoglu, ministrul de externe al Turciei a invocat „cererile şi sugestiile” după care s-ar fi organizat întâlnirea și dorința de a nu se „implica în discuţiile interne ale Uniunii Europene”.

Dosarul turc

Vizita liderilor UE la Ankara a venit la două săptămâni după ce președintele Erdogan a retras Turcia din Tratatul internaţional pentru prevenirea violenţei împotriva femeilor, cunoscut drept Convenţia de la Istanbul.

După o conferință video organizată pe 21 martie, la care au participat Ursula von der Leyen, Charles Michel și Recep Erdogan, liderii UE au anunțat că este important să se susțină de-escalarea și „să se consolideze în continuare încrederea pentru a permite o agendă UE-Turcia mai pozitivă”.

Îți mulțumim că citești cursdeguvernare.
Abonează-te la newsletter aici.

”Avem contacte foarte strânse cu prietenii noștri americani pentru a vedea cum putem colabora în dosarul Turcia, atât în context transatlantic, cât și în contextul NATO. Sunt chestiuni care depășesc interesele europene sau ale Turciei”, au transmis la acea dată presei înalți  oficiali UE.

 

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

 ”Nu știm ce și unde vom fi atunci: dar timp de 25 de ani, această publicație trimestrială (format A4, peste 200 de pagini într-o realizare premium) va...

rrr