joi

28 martie, 2024

13 februarie, 2018

Slovacia trebuie să relaxeze legile achizițiilor publice pentru a crește viteza de absorbție a fondurilor europene și pentru a căpăta greutate în dezbaterile din ce în ce mai aprinse cu privire la posibilitatea de a reduce aceste finanțări pentru membri UE mai puyțin dezvoltați, declară premierul Robert Fico, citat de Bloomberg.

Până în prezent, potrivit datelor Comisiei Europene, Slovacia a cheltuit 11% (inclusiv partea de co-finanțare națională) din cele 19,6 miliarde euro ajutor financiar UE pus la dispoziție în exercițiul 2014-2020. Performanța Slovaciei este a treia cea mai proastă din rândul statelor membre UE care provin din fostul bloc comunist.

La acest capitol, pe ultimul loc se află Croația, care a aderat la UE în iulie 2013 și totuși a cheltuit 8% din fondurile puse la dispoziție, urmată de România, care a cheltuit doar 9% din totalul fondurilor alocate.


Slovacia a reușit să aloce pe proiecte 51% din fonduri, dar procedurile din această țară pot împinge până la 600 de zile procedurile de achiziție, triplu față de termenele utilizate în alte state, afirmă premierul Fico.

Spre comparație, România a alocat pe proiecte 27% din fondurile UE reapartizate în exercițiul financiar 2014-2020.

”Sistemul de reguli trebuie reformat în așa fel încât atunci când ne vom bate pentru alcătuirea noului exercițiu financiar multianual 2021-2027 nimeni să nu poată să ne spună- și pe bună dreptate: Ce mai vreți și voi? Nu vedeți că și așa sunteți incapabili să cheltuiți banii?”, a explicat Robert Fico luni.


Teoria exprimată de Robert Fico poate da roade într-un stat în care domnia legii este consolidată. Relaxarea legilor achizițiilor publice într-o democrație slabă poate fi privită ca invitație la fraudă.

Ieșirea Marii Britanii din UE va lipsi blocul comunitar de un contributor net la buget, potrivit Bloomberg aceasta generând reducerea fondurilor alocate după 2021 politicilor de coeziune – o sursă de finanțare esențială a proiectelor de dezvoltare sau de infrastructură rutieră disponibilă în blocul estic.

Președintele francez Emmanuel Macron a sugerat că fondurile europene ar trebui ”conexate” cu capacitatea beneficiarilor de a respecta standardele democratice, o amenințare care a vizat inițial Polonia și Ungaria, mai nou și România.

Cancelarul Austriei, Sebastian Kurz, a declarat în februarie cotidianului Standard că banii contribuabililor europeni trebuie folosiți ”cu mai multă parcimonie”.

Capacitatea redusă de absorbție a fondurilor europene a frânat în ultimii ani creșterea economică în majoritatea statelor din regiune.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: