miercuri

29 iunie, 2022

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

11 august, 2020

Protest organizat în 2019 în Georgia după crima din Berlin

Slovacia a anunțat luni că a expulzat 3 membri ai ambasadei Rusiei din Bratislava invocând ”un abuz de vize în Slovacia”. Presa locală, transmite Euractiv, scrie însă că motivul real ar fi legat de uciderea unui cetățean din Georgia, anul trecut, la Berlin.

”Potrivit informațiilor furnizate de serviciile secrete slovace, activitățile acestora (ale celor 3 angajați ai ambasadei- n. red.) au fost în contradicție cu prevederile Convenției de la Viena privind relațiile diplomatice. În plus, a existat un abuz legat de vizele emise de către Consulatul general al Slovaciei din St. Petersburg și în acest context o crimă gravă a fost comisă pe teritoriul altui stat membru UE și NATO”, a transmis presei Ministerul slovac de Externe.

Ministerul de Externe nu a furnizat detalii suplimentare, dar ultima precizare face legătura între aceste expulzări și crima comisă vara trecută în Berlin, unde a fost ucis un fost rebel cecen cu cetățenie georgiană.


Victima, Zelimkhan Khangoshvili, fost luptător activ împotriva forțelor armate ale Rusiei, a fost împușcată într-un parc din Berlin pe data de 23 august 2019.

Media din Slovacia și site-ul de investigații Bellingcat, au arătat că unul dintre suspecții crimei a călătorit în Europa în baza unei vize slovace.

Ministrul de Externe slovac Ivan Korčok a anunțat luna trecută deschiderea unei anchete asupra activității Consulatului din St. Petersburg.

Procuratura germană a acuzat în iunie Moscova că a ordonat asasinatul georgianului și a pus sub acuzare un cetățean rus pentru crimă.

Îți mulțumim că citești cursdeguvernare.
Abonează-te la newsletter aici.

Germania a expulzat, în decembrie, doi diplomați ruși cu legături cu acest dosar. Kremlinul a negat orice legătură a guvernului cu crima din Berlin.

Ministerul de Externe al Slovaciei a precizat că cei 3 angajați ai ambasadei Rusiei trebuie să părăsească țara în următoarele 5 zile. Rusia a anunțat că va răspunde similar deciziei emise de Slovacia.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

articole categorie

Citește și:

Consumatorii români aveau, la nivelul anului 2021, o paritate a puterii de cumpărare de 55,5% din media europeană, procent identic cu cel din 2020, cel mai redus de...

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: