joi

9 mai, 2024

24 septembrie, 2020

Şapte state membre ale Uniunii Europene – Bulgaria, Croaţia, Malta, Republica Cehă, România, Spania şi Ungaria – înregistrează o evoluţie a epidemiei de COVID-19 care provoacă o  şi riscuri crescute de mortalitate, a avertizat joi Centrul European pentru Controlul şi Prevenirea Bolilor (ECDC).

Conform ultimului raport de evaluare a riscurilor întocmit de această agenţie, epidemiilor, acest grup de şapte ţări au ”un procent mai ridicat de cazuri grave sau de spitalizări”, cu o creştere a mortalităţii ”deja observată” sau ”care ar putea surveni curând”.

În unele zone din aceste state, asigurarea asistenței medicale este deja sub presiune, cu rate ridicate de ocupare a paturilor de la Terapie Intensivă (ATI) și un nivel ridicat de epuizare în rândul cadrelor medicale.


„Îmbunătățirile ce au fost făcute în gestionarea cazurilor, tratamentul de susținere și îngrijirea bolnavilor nu sunt încă suficiente pentru a evita formele severe și moartea la o proporție mare de pacienți vulnerabili”, se arată în document.

Chiar și cu o implementare în timp util și strictă a restricțiilor, care s-au dovedit eficiente în mai multe state, riscul reprezentat de epidemia Covid-19 în aceste șapte țări este ridicat, în general, și foarte ridicat, în cazul persoanelor vulnerabile.

În România, numărul pacienților cu coronavirus internați la ATI a depășit joi pragul de 500 de persoane, aproape jumătate din locurile disponibile la nivel național.

Numărul total de persoane internate în acest moment din cauza bolii Covid-19 este de 7.136, iar de la data izbucnirii epidemiei au decedat 4.591 de persoane diagnosticate cu noul coronavirus.


România se află după Spania la rata deceselor din ultimele două săptămâni, raportat la populație: Spania înregistrează un număr de trei decese Covid-19 la 100.000 de locuitori, iar România – 2,7 la 100.000 de locuitori.

Comisia Europeană cere statelor să acționeze pentru a nu s emia ajunge la restricțiile din primăvară

Comisia Europeană le-a cerut joi statelor membre ale UE să reacţioneze în faţa creşterii generalizate a noilor cazuri de Covid-19 pentru a se evita o situaţie similară celei trăite în primăvară, când epidemia a determinat impunerea unor restricţii dure.

”Ne aflăm într-un moment decisiv. Ar putea fi ultima noastră oportunitate de a evita să se repete ce a fost în primăvară”, a declarat joi la o conferinţă de presă comisarul european pentru sănătate, Stella Kyriakides.

”Toate statele membre trebuie să fie pregătite pentru implementarea imediată a unor măsuri de control şi la momentul adecvat la primul semnal al unor posibile noi focare (…) Dorim să evităm o repetare a ceea ce am văzut în primăvară şi izolări generalizate”, a insistat ea.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Retragerea doctorului Cîrstoiu din cursa pentru primăria Capitalei arată nu

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: