sâmbătă

25 iunie, 2022

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

2 martie, 2017

Premierul Sorin Grindeanu va avea vineri o întâlnire cu ministrul Finanțelor Publice, Viorel Ștefan, și conducerea ANAF pentru o analiză privind situația încasărilor la buget pe primele luni ale anului, potrivit unei informații anunțate de Digi24.

În vistieria statului a intrat cu un miliard de lei mai puţin în ianuarie, comparativ cu aceeaşi lună a anului trecut. Introducerea unor măsuri de relaxare fiscală la 1 ianuarie a micșorat mult veniturile statului. Aceasta în condițiile în care pe partea de cheltuieli există o dărnicie a Guvernului, în special pe partea de cheltuieli de personal. Tendința, respectiv scăderea veniturilor și creșterea echeltuielilor, poate fi considerată o rețetă perfectă pentru un dezastru bugetar de tipul celui din Grecia.

Astfel de la 1 ianuarie a fost eliminat impozitul pe construcții speciale. Cota standard de TVA a fost redusă la 19%, fiind prevăzute și două cote reduse de TVA de 5% și, respectiv, 9%.. Nivelul accizelor la carburanți a fost și acesta redus. Au existat și alte măsuri cu impact bugetar. A fost extinsă perioada de aplicare a facilității privind scutirea de impozit a profitului reinvestit, precum și includerea în sfera de aplicare a măsurii și a profitului investit în achiziționarea dreptului de utilizare a programelor informatice. A fost introdus un regim special de TVA pentru agricultori (persoane fizice, întreprinderi individuale sau întreprinderi familiale care efectuează activități/servicii agricole).


Cifrele trezesc îngrijorare şi în rândul investitorilor străini. AmCham, cea mai importantă organizaţie a oamenilor de afaceri străini din România, atrage atenţia asupra unor posibile derapaje în ceea ce priveşte bugetul din acest an.

Nici economiștii nu sunt mai optimiști. România are cel mai mic buget naţional, ca procent din produsul intern brut (PIB), iar ponderea veniturilor bugetare va creşte doar printr-o schimbare a filosofiei vis-à-vis de scăderile de taxe şi prin reducerea evaziunii fiscale, a declarat joi preşedintele BCR Pensii, Radu Crăciun.

Veniturile bugetului consolidat au fost de 223,7 miliarde lei anul trecut, aproape 28% din PIB-ul estimat pentru 2016, cel mai mic procent din Uniunea Europeană.

Situaţia se va schimba doar printr-o reducere a evaziunii fiscale şi printr-o schimbare a atitudinii faţă de scăderile de taxe, consideră economistul.

Îți mulțumim că citești cursdeguvernare.
Abonează-te la newsletter aici.

”Antreprenorii ar trebui să spună ”stop” tăierilor de taxe. Nu putem să avem şi autostrăzi şi taxe mici. Totodată, trebuie luate măsuri împotriva evaziunii fiscale”, a afirmat Radu Crăciun.

Semnale de avertisment privitoare la o masivă depășire a deficitului bugetar stabilit la 3% au venit și din partea Comisiei Europene. În pofida acestora, dar și a cifrelor, premierul Grindeanu a susținut că românii nu au de ce să se teamă căci acest deficit bugetar va rămâne în 2017 sub 3% din PIB.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

articole categorie

Citește și:

Consumatorii români aveau, la nivelul anului 2021, o paritate a puterii de cumpărare de 55,5% din media europeană, procent identic cu cel din 2020, cel mai redus de...

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: