Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) își cere scuze contribuabilor, după ce miercuri dimineața site-ul instituției nu funcționa. Cauza ar fi o „suprasolicitare” a resurselor TIC.
”În prezent, portalul ANAF generează erori de accesare, deoarece resursele TIC disponibile sunt suprasolicitate. Se identifică soluţii de utilizare optimă a tuturor resurselor. Ne cerem scuze pentru eventualele inconveniente! Vă mulţumim pentru înţelegere!”, este mesajul care apare pe site-ul instituției.
(Citiți și: ”Blocarea reformei Fiscului: Niciun euro din creditul luat de la Banca Mondială nu s-a cheltuit în 2017 pentru dezvoltarea componentelor critice ale ANAF”)
Ministerul Finanțelor a cheltuit, din 2013 și până în prezent, doar 20 dintre cele 91 milioane oferite de Banca Mondială în proiectul de reformă a infrastructurii Fiscului. Proiectul trebuia finalizat în 2019, dar întârzierile în implementare au determinat Banca Mondială să îl extindă cu 2 ani.
”Activitățile proiectului au fost suspendate în ultimele 12 luni, iar Banca nu a mai decontat noi plăți”, a precizat un oficial al Băncii Mondiale, la sfârșitul lui 2018.
(Citiți și: ”ANAF pregătește returnarea creditului de 91 mil. de dolari către BM pentru o reformă din care a făcut doar 23,5%: nimic pentru IT, totul pe consultanță”)
Situația actuală nemulțumește conducerea Băncii Mondiale, care, într-un răspuns oficial transmis cursdeguvernare.ro, precizează: ”Stadiul actual de implementare al proiectului face ca acesta să fie expus unor probabile decizii de anulare și de reorientare a resurselor către alte priorități”.
România este statul UE cu cea mai mică rată de colectare a veniturilor fiscale ca procent din PIB (25,6% în 2017, față de o medie europeană de 40%), trendul fiind unul descendent în ultimii 3 ani.