duminică

2 octombrie, 2022

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

6 martie, 2020

Întâlnirea dintre preşedintele rus Vladimir Putin şi omologul său turc Recep Tayyip Erdogan, de joi seara de la Moscova, s-a soldat cu un acord de încetare a focului în regiunea Idlib din nord-vestul Siriei.

În Idlib este concentrat conflictul armat dintre contestatarii regimului preşedintelui sirian Bashar al Assad şi forţele guvernamentale, un milion de oameni fiind siliţi să-şi părăsească locuințele în ultimele trei luni, potrivit Reuters.

Acordul Putin-Erdogan a fost anunţat la finalul a şase ore de discuţii, dintre care primele trei au fost ocupate de un dialog tête-à-tête şi abia apoi au participat la discuții şi ceilalţi oficiali.


Cele două părţi au mai convenit să respecte o zonă de securitate pentru civili în Idlib, ultimul bastion al rebelilor în Siria, aflat lângă frontiera cu Turcia.

Tot în urma negocierilor de la Kremlin, şeful diplomaţiei ruse, Serghei Lavrov, a anunţat că armatele rusă şi turcă vor efectua, începând din 15 martie, patrule comune pe autostrada M4, axa strategică rutieră ce traversează regiunea Idlib, potrivit Agerpres.

Rusia și Turcia susțin tabere diferite, Rusia – pe cea a regimului Assad. Ofensiva recentă a forțelor acestuia în Idlib a fost sprijintă de lovituri rusești şi a ucis zeci de militari turci.

ONU a considerat că conflictul din Siria s-ar putea să fi cauzat cea mai rea criză umanitară din istoria recentă. Turcia a deschis din nou frontierele pentru refugiaţii care vor să ajungă în Europa Occidentală, punând Uniunea Europeană într-o nouă poziţie dificilă faţă de Rusia şi faţă de Grecia, care este poarat de intrare a refugiaţilor.


Turcia are a doua cea mai numeroasă armată din NATO şi a trimis noi trupe şi echipament pentru a stăvili ofensiva forţelor guvernamentale.

Articole recomandate:
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

articole categorie

Citește și:

13 state membre UE au semnat o scrisoare prin care solicită Bruxelles-ului să propună un plafon de preț la gaz la reuniunea miniștrilor UE de energie de săptămâna

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: