Chestiunea

Document / Ordonanța împotriva ”capitalurilor negative” e gata. Principalele prevederi

Ministerul Finanțelor a finalizat proiectul care vizează să elimine practica creditului acordat societății de către acționari. Sumarizat, documentul prevede că un credit acordat companiei de… Mai mult

14.08.2019

Analiză

INS anunță o creștere a PIB de 4,4% pe T2, deși industria a intrat pe minus în prima jumătate a anului

Produsul Intern Brut pe al doilea trimestru din 2019 a crescut cu 4,4% în termeni reali faţă de aceeaşi perioadă din anul precedent (4,6% ajustat… Mai mult

14.08.2019

La obiect

Deficitul de cont curent a depășit 5 miliarde de euro în prima jumătate a anului

Contul curent al balanței de plăți a înregistrat, după prima jumătate a anului în curs, un deficit de peste cinci miliarde de euro sau 2,36%… Mai mult

14.08.2019

Evenimentul

Proiect: Se schimbă regimul fiscal al impozitării profitului companiilor străine obținut în România

Ministerul Finanțelor Publice (MFP) va propune Guvernului încă o ordonanţă de urgenţă pentru modificarea Codului Fiscal şi a Codului de procedură fiscală, după seria care… Mai mult

14.08.2019

Cronicile

Sindicatele cer demisia ministrului Carmen Dan după împușcarea mortală a polițistului din Timiș

de Vladimir Ionescu , 3.6.2019

UPDATE: Șeful Poliției Române, Ioan Buda, susține că acțiunea în urma căreia un polițist de 43 de ani din Timiș a fost ucis de către un bărbat urmărit internațional pentru tâlhărie a fost organizată defectuos de către Inspectoratul Județean Timiș.

În legătură cu dotările din Poliția Română, Ioan Buda a spus că există armament performant în dotarea Poliției, dar și acele pistoale vechi despre care discutăm astăzi.

Dotarea polițiștilor cu armament și cu veste va fi făcută, gradual, începând de la cei care sunt în structurile operative de intervenții și până la toți, a mai adăugat șeful POliției Române.

***

Știrea inițială:

Președintele Sindicatului Național al Polițiștilor și Personalului Contractual (SNPPC), Dumitru Coarnă, solicită demisia ministrului de Interne, Carmen Dan, după ce un polițist a fost ucis de un urmărit internațional pe care îl urmărea. Este al patrulea polițist care-și pierde viața în mandatul lui Carmen Dan.

Un poliţist de 43 de ani din oraşul Recaş, judeţul Timiş, a fost împuşcat în misiune pe un drum din zona localităţii Izvin, care aparţine de Recaş. El se afla în trafic, împreună cu un coleg şi au încercat să oprească o maşină în care aveau informaţii că s-ar afla un bărbat urmărit internaţional acuzat de tâlhărie. Când maşina s-a apropiat, şoferul, în loc să oprească, a accelerat, iar din autoturism a fost tras un foc de armă care l-a nimerit pe un agent.

Cel urmărit, Ionel Marcel Lepa, în vârstă de 47 de ani, a tras cu un pistol Glock și i-a rănit pe cei doi polițiști, unul dintre ei murind.

Medicii de la ambulanţă, sosiţi imediat la locul incidentului, l-au găsit pe poliţist în stop cardio – respirator şi l-au resuscitat fără succes timp de mai multe minute.

Luni, mai mulți polițiști au acuzat lipsa de investiții în echipamentul polițiștilor, întreaga atenție a minsitrului fiind concentrată pe dotarea Jandarmeriei cu echipamente de protecție, muniție etc.

Cei doi polițiști nu aveau veste antiglonț și conform unor surse citate de deputatul USR Cătălin Drulă în Timiș există doar câteva astfel de obiecte, iar în alte județe nu există nici măcar o veste antiglonț.

De asemenea, cei doi polițiști de la Recaș aveau pistoale Carpați vechi de 45 de ani.

O dotare decentă este 1.500 de euro spun polițiștii – pistol Glock, muniție, vestă anti-glonț, scrie Cătălin Drulă, într-o postare pe Facebook.

“Este al patrulea polițist care-și pierde viața de când e ministru Carmen Dan. Am trecut foarte ușor peste cazul Păun Ion de la Târgoviște. În ianuarie 2019, deci în acest an, criminalistul vine de la fața locului, după o noapte de cercetare, ajunge la birou pentru că nu i s-a aplicat liberul de drept pentru refacerea capacității de muncă, accident vascular cerebral, moare, iar Ministerul de Interne nici măcar nu a avut bunul simț ca familia să primească acele despăgubiri pe care legea le prevede, e vorba de 20.000 de euro pentru familie, dar asta nu mai contează”, a declarat, luni, Dumitru Coarnă, la sediul MAI, citat de Mediafax.

Întrebat ce dotări avea polițistul din Timiș, care a fost ucis duminică, Dumitru Coarnă a precizat că acesta avea un pistol Carpați, model 74.

“80% din efective sunt dotate, în acest moment, cu pistoale Carpați, model 74, și aici fac trimitere la forțele de ordine publică, Poliție Rutieră, și așa mai departe, cu excepția celor de la Judiciar, care au pistoale moderne, ceilalți sunt dotați cu acele pistoale. Sunt situații în care nici nu au pistol, nu există armament în dotare nici acel Carpați. Deci cam aici suntem. Ar trebui să avem acele elemente de protecție pentru că legea obligă. Vesta de protecție și alte elemente de logistică le-am tot discutat noi, în nenumărate cazuri, la speța de la Suceava, 47 de lovituri de cuțit, la speța de la Baia Mare, lovituri de cuțit în sediul Poliției. Credeți că se poate mai mult de atât?”, a mai spus sindicalistul.

Ministrul Carmen Dan: Se întâmplă și astfel de tragedii

Ministrul Afacerilor Interne, Carmen Dan, a declarat la Antena 3, potrivit News.ro,. că „din fericire”, uciderea poliţistului din Timiş nu este un caz cu care MAI se confruntă foarte des:

Vreau să transmit condoleanţe familiei şi camarazilor poliţistului ucis. Era un poliţist bun, cu 20 de ani de experienţă. Este un eveniment teribil pentru noi, cu care, din fericire, nu ne confruntăm prea des.

Criminalitatea în ţara noastră nu are un caracter atât de violent, dar se întâmplă şi astfel de tragedii.

Colegii mei sunt mobilizaţi până la ultimul pentru a-l prinde pe criminal.

Din păcate, pe poliţistul ucis, tată a doi copii, nu îl mai putem aduce înapoi. Ne gândim ce putem face pentru familie, să îi ajutăm cum putem.

Am avut o lege care a fost aprobată în Parlament, atacată la CCR, care nu a putut intra în vigoare. Cred că nu greşesc când spun că a fost cel mai dezbătut proiect de act normativ din ultimii doi ani. Această lege va face obiectul unei iniţiative parlamentare, eu nu renunţ ca acest pachet, care reprezintă un mijloc prin care întărim autoritatea poliţistului, să treacă şi să intre în vigoare.

Cel care l-a ucis pe polițist, Ionel Marcel Lepa, a reușit să scape și pentru prinderea lui au fost mobilizate forțe din mai multe județe.

Cheltuielile cu muniția Internelor au crescut de 5 ori față de 2017 – favorizați sunt jandarmii

Ministerul de Interne este singura instituție din categoria celor numite de forță, care a beneficiat de creșteri substanțiale în fiecare an de guvernare PSD – ALDE:

  • 2017 – 12, 58 miliarde lei
  • 2018 – execuția preliminată este de 15,181 miliarde
  • Pentru 2019, credite bugetare sunt de 19,074 miliarde lei (cu 25,64% mai mare față de anul trecut și cu aproape 52%, comparativ cu 2017)

Cheltuielile curente ale MAI au crescut, în acest interval, de la 12,356, în 2017, la 18,529 miliarde lei, cea mai mare parte a acestei diferențe regâsindu-se la cheltuieli cu personalul – o majorare cu aproape patru miliarde de lei.

Față de anul trecut, fondurile pentru salarii sunt anul acesta cu aproape două miliarde de lei mai mari, bani ce se duce în măsură covârșitoare spre cei aproximativ 6.300 de jandarmi ce vor fi angajați în 2019, conform declarațiilor făcute de ministrul Carmen Dan în Comisia pentru buget, finanțe a celor două camere parlamentare. Urmează doi ani electorali, a explicat aceasta.

Oficialul nu a spus nimic despre eventuala suplimentare a numărului de polițiști de pe teren sau criminaliști, în condițiile în care numărul infracțiunilor crește vertiginos din cauza recursului compensatoriu.

Eliberările înainte de termen sunt mult mai numeroase, iar la rata de recidivă reală, de 40% (postcondamnatorie şi postexecutorie), avem în libertate mai mulți infractori ce se vor întoarce probabil în penitenciare, după ce vor face noi victime.

Sindicatele din Administrația Penitenciarelor au arătat că rata de recidivă în rândul celor ce au beneficiat de recursul compensatoriu nu este mai mică decât cea obișnuită.

Capitolul bunuri și servicii al MAI urcă anul acesta la aproape un miliard de lei, iar o parte din acești bani spre achiziția de muniție de război, unde suma alocată reprezintă 522% față de cea din 2017.

Conform bugetului aprobat de Parlament, sumele alocate de MAI, în 2019, capitolului “Muniție, furnituri și armament de natura activelor fixe pentru armată” crește la 20,650 de milioane de lei, față de 5,48 milioane în 2018 și 3,94 milioane în 2017.

Reamintim că imediat după protestul din 10 august 2018, MAI a lansat o licitație pentru gaze folosite împotriva demonstranților. În dosarul instrumentat la Secția militară din Parchetul General există peste 600 de victime ale violențelor jandarmilor.

Mergeți în homepage ›

Publicat la data de 3.6.2019

Lăsați un comentariu


Stiri

Liderii G7 au convenit ajutor de urgență pentru statele afectate de incendiile din pădurea amazoniană

Iulian Soare

Ţările din Grupul statelor puternic industrializate (G7) au convenit „să ajute cât mai repede posibil ţările lovite” de incendiile ce s-au extins în ultimele zile… Mai mult

Europa

Donald Trump i-a promis lui Boris Johnson ”un acord mai mare decât a fost vreodată” după Brexit

Iulian Soare

Preşedintele american, Donald Trump, a negociat la reuniunea G7 de la Biarritz două acorduri comerciale importante – cel cu Marea Britane, ce va fi finalizat… Mai mult

Europa

Reuniunea G7: Vizită surpriză a ministrului de externe iranian la Biarritz

Iulian Soare

Ministrul afacerilor externe al Iranului, Mohammad Javad Zarif (foto), a sosit duminică într-o vizită-surpriză la summitul G7, scrie Agerpres. El a aterizat la Biarritz (sud-vestul… Mai mult

Europa

Donald Tusk: Rusia nu poate fi reprimită în G7. Provocările din Marea Azov, motive suplimentare pentru a nu reveni la G8

Iulian Soare

Preşedintele Consiliului European, Donald Tusk, a declarat sâmbătă seara, înainte de începerea reuniunii G7, că există mai multe motive pentru care Rusia nu poate fi… Mai mult

Stiri

Cel mai mare yaht din lume – construit la Tulcea. Va putea face înconjurul lumii pe pilot automat

Vladimir Ionescu

Cel mai mare yaht din lume a fost lansat la apă în portul Tulcea, la trei după ce proiectul vasului a ajuns la șantierul naval… Mai mult

Stiri

Mircea Diaconu își anunță intenția de-a candida la prezidențiale. Tot ”ca independent”

Vladimir Ionescu

Actorul Mircea Diaconu, fost europarlamentar, și-a anunțat duminică intenția de a candida la alegerile prezidențiale din noiembrie și a cerut sprijinul alegătorilor și tuturor partidelor… Mai mult

Europa

Reuniunea G7 / Donald Trump, înaintea întâlnirii cu Emmanuel Macron: Dacă Franța ne va taxa companiile tech, le taxăm vinul cum n-au văzut

Iulian Soare

Preşedintele american Donald Trump a luat sâmbătă prânzul, timp de două ore, cu omologul său francez Emmanuel Macron înainte de deschiderea oficială a summitului Grupului… Mai mult