sâmbătă

27 aprilie, 2024

5 februarie, 2024

Negocierile purtate luni la Palatul Victoria între sindicatele din sănătate și reprezentanții Guvernului au eșuat. Executivul este dispus să majoreze cu 20% toate veniturile salariale, nu doar salariile de bază, așa cum doresc cele două organizații reprezentative ce au inițiat conflictul de muncă.

De aceea, Federația Solidaritatea Sanitară vor continua acţiunile de protest, urmând ca pe 11 martie să organizeze la București un miting la care să participe și sindicaliști din teritoriu.

„Venim de la o negociere purtată cu Guvernul, împreună cu cealaltă federaţie reprezentativă, pe tema creşterilor salariale. Prima concluzie, deşi Guvernul a anunţat o creştere a anvelopei salariale pe anul 2024, care ar însemna o creştere medie a salariilor, a veniturilor medii salariale, tot cu 20%, constatăm că ceea ce a anunţat public Guvernul iniţial nu mai este adevărat. Creşterea totală pe modelul pe care-l doreşte Guvernul, creşterea veniturilor salariale în medie ar fi doar de 13,9%. Cu alte cuvinte suntem la un fel de joc de alba-neagră, o ofertă făcută publică pe site-ul Guvernului nu mai este valabilă”, a declarat Viorel Rotilă, liderul Solidarității Sanitare.


Acesta a precizat că nu ştie dacă sindicaliştii de la Federaţia Sanitas vor participa la mitingul din 11 martie.

„Nu putem vorbi în numele lor, deşi avem o înţelegere comună, încă nu ne-am aşezat pe acelaşi punct de vedere în privinţa ofertei Guvernului. Rămâne să vedem mai departe. Membrii noştri de sindicat vor analiza oferta, ai dumnealor o vor analiza şi vor decide”, a declarat Viorel Rotilă.

Revendicările

”Federaţia Solidaritatea Sanitară consideră că punctul minim de pornire pentru guvern în aceste negocieri îl reprezintă oferta sa iniţială, aşa cum a fost aceasta prezentată de purtătorul de cuvânt al Guvernului: «o creştere per total a anvelopei salariale în domeniul sanitar de 20% pentru 2024», adică creşterea cu 20% a cheltuielii salariale totale, ce reprezintă o creştere cu 20% a veniturilor salariale totale”, se arată într-un comunicat dat publicităţii, luni, de federaţia sindicală. 

De asemenea, sindicatele personalului medical solicită:

  • acordarea integrală a drepturilor salariale prevăzute de legea 153/2017, incluzând raportarea coeficienţilor de ierarhizare la salariul minim pe economie aflat în plată
  • raportarea sporurilor la salariul aflat în plată
  • plata gărzilor cu tariful orar al normei de bază
  • acordarea indemnizaţiei de hrană prin raportarea la salariul minim pe economie aflat în plată
  • adoptarea proiectului de lege a salarizării (Anexa pentru sănătate) negociat cu Ministerul Sănătăţii în forma stabilită cu partenerii sociali
  • aplicarea grilelor de salarizare stabilite prin raportare la salariului minim pe economie aflat în plată
  • finalizarea negocierii clauzelor, procedurilor şi anexelor conform obligaţiilor convenite în Contractul Colectiv de Muncă la nivel de sector Sănătate 2023-2025, incluzând transpunerea şi aplicarea Anexei nr. 13
  • adoptarea măsurilor de creştere a calităţii vieţii profesionale a angajaţilor din sănătate şi de creştere a calităţii actului medical, acestea incluzând măsuri precum recunoaşterea îndeplinirii anticipate a stagiului de cotizare, introducerea conciliatorilor specializaţi în conflictele individuale de muncă din sectorul sănătate, echivalarea competenţelor asistentelor medicale absolvente de postliceală.

Federaţia ”Solidaritatea Sanitară” a înregistrat, în 1 februarie, la Ministerul Sănătăţii, sesizarea privind premisele declanşării unui conflict colectiv de muncă. 

Personalul TESA, profund nemulțumit – crește distanța față de personalul medical

”Propunerea de majorare a salariilor cu 20% pentru întregul personal din sănătate, deşi pare a fi un pas în direcţia corectă, poate conduce la perpetuarea acestor inechităţi. O astfel de abordare uniformă nu ţine cont de disparităţile existente şi poate duce la o nouă formă de discriminare”, susţin angajaţii TESA (tehnic, economic, servicii auxiliare) din spitale, în contextul negocierilor privind majorarea salariilor în sectorul sanitar.

Reprezentanţii angajaţilor TESA consideră esențială ”abordarea şi nediscriminatorii” în cadrul negocierilor, arătând că, în ultimii şapte ani, personalul TESA ”a fost cel mai afectat de inechităţile salariale, fiind adesea neglijat”.

”Propunerea de majorare a salariilor cu 20% pentru întregul personal din sănătate, deşi pare a fi un pas în direcţia corectă, poate conduce la perpetuarea acestor inechităţi. O astfel de abordare uniformă nu ţine cont de disparităţile existente şi poate duce la o nouă formă de discriminare. Astfel personalul TESA trebuie în fapt să recupereze din decalajul salarial faţă de personalul medico-sanitar, iar în acest fel să se facă un prim pas care să reducă din discriminarea salarială şi profesională”, se arată într-un comunicat dat publicităţii, luni, de Uniunea Naţională a Sindicatelor TESA din Sănătate.

****

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Retragerea doctorului Cîrstoiu din cursa pentru primăria Capitalei arată nu

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: