joi

25 aprilie, 2024

18 februarie, 2011

Confederaţiile sindicale s-au restras de la negocierile cu premierul Emil Boc şi ministrul Muncii, Ioan Botiş, după numai 30 de minute de discuţii pe marginea proiectului noului Cod al Muncii.

Liderul  cartel Alfa, Bogdan Hossu, s-a arătat nemulţumit de faptul că premierul Emil Boc s-ar fi antepronunţat în prvinţa existenţei posibilităţii de asumare a răspunderii Guvernului pe Codul Muncii.

„Am părăsit şedinţa deoarece Guvernul s-a autopronunţat pe Codul Muncii. Ne-au declarat clar că nu vor să preia nimic din ceea ce am spus noi, am stat 28 de ore în negocieri până acum şi degeaba”, a spus Hossu.


În privinţa conţinutului Codului Muncii, sindicaliştii sunt nemulţumiţi că partea guvernamentală doreşte eliminarea contractelor colective la nivel naţional şi pe ramură.

”Am înţeles că primul ministru doreşte o dereglementare a pieţei forţei de muncă în favoarea speculatorilor, prin eliminarea contractului colectiv de muncă şi a prevederilor acestuia. Ne este clar că Executivul nu doreşte combaterea muncii la negru, că nu se doresc încasări mai mari de taxe şi impozite din munca salarială. Prin decizia Guvernului de azi lucrătorii din România au fost condamnaţi la sclavagism. Atât nouă cât şi lucrătorilor nu ne rămâne decât să trecem la acţiuni de protest dure să ieşim în stradă cu pietre şi bâte pentru că am înţeles că numai prin forţă, azi în România se mai poate obţine ceva”, a mai spus Bogdan Hossu.

Hossu l-a acuzat pe ministrul Muncii, Ioan Botiş, că ar urma interesele unui grup de firme din Bistriţa pentru a-l sponsoriza în viitoarele alegeri.

De asemenea, prim-vicepreşedintele Blocului naţional Sindical, Ioan Pisc, a anunţat mişcări violente de protest.


„Nu ne-a mai rămas nicio soluţie decât să ieşim toţi în stradă şi să-i luăm la bătaie cu pietre şi bâte. Aşteptăm poziţia partidelor din arcul guvernamental, care la întâlnirile bilaterale ne-au promis că vor susţine păstrarea în codul muncii a obligativităţii contractului colectiv de muncă unic la nivel naţional a tuturor prevederilor privind reglementarea pieţei forţei de muncă”, a spus liderul BNS.

Discuţiile de la guvern continuă cu confederaţiile patronale

Boc a recunoscut vineri că există posibilitatea ca noul Cod al Muncii să fie adoptat prin asumarea răspunderii Guvernului în faţa Parlamentului, dar soluţia mai trebuie discutată în Coaliţia de guvernare şi în Executiv.

„Există această posibilitate, urmează discuţii în Coaliţie şi în Guvern”, a spus primul-ministru.

Sindicatele, patronatele şi Guvernul s-au înţeles pe mai multe puncte ale proiectului de cod, însă discuţiile s-au împotmolit în principal în privinţa contractului clectiv de muncă la nivel naţional şina contractelor colective de muncă pe ramuri, pe care Executivul nu doreşte să le prevadă prin noul Cod al Muncii.

De asemenea, sindicaliştii sunt nemulţumiţi de eliminarea salariilor compensatorii pentru salariaţii care sunt disponibilizaţi colectiv.

Federaţiile sindicale membre ale celor cinci confederaţii reprezentative la nivel naţional din România stabilesc luni calendarul de acţiuni de protest comune ca urmare a proiectului noului Cod al Muncii.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: