miercuri

24 aprilie, 2024

17 iunie, 2016

anaf_Coaliția pentru Dezvoltarea României (CDR) a transmis vineri convingerea că ”se prefigurează o simplificare reală a poverii administrative impuse de Declarația 088”, anunțâns că ”se așteaptă implementarea cât mai rapidă a soluțiilor anunțate” inclusiv de președintele ANAF Dragoș Doroș privind simplificarea acestei declarații.

CDR a exprimat din nou, vineri, ”sprijinul pentru combaterea evaziunii fiscale în România” și a transmis că ANAF ”trebuie să dispună de toate resursele și instrumentele necesare pentru a desfășura această activitate”.

Potrivit unui comunicat de presă, CDR consideră că ANAF trebuie să aibă acces la informații pentru a putea face verificări, ”însă considerăm că acest acces trebuie facilitat prin digitalizarea și interconectarea bazelor publice de date și nu prin poveri administrative suplimentare pentru contribuabili”.


CDR consideră în continuare că formularele D088 sau D394 reprezintă măsuri de combatere a evaziunii fiscale gândite pe termen scurt și că, pe termen lung, este necesară implementarea unor soluţii precum interconectarea caselor de marcat la sistemele informatice ale ANAF, îmbunătăţirea sistemului informatic al ANAF privind evidenţa plătitorilor în sensul uşurării administrării fiscale a contribuabililor români sau introducerea SAF-T („standard audit file”) – o modalitate de completare şi/ sau depunere a informaţiilor fiscale, sub forma unor fişiere standard, aşa cum au făcut-o cu succes mai multe ţări europene, etc.

Privind declarația 088, CDR își menține principalele recomăndări făcute de-a lungul timpului autorităților și își exprimă speranța că în urma ultimelor discuții și a semnalelor publice date de președintele ANAF, acestea vor fi implementate efectiv:

  • Nu ar trebui să fie obligatorie completarea unor informaţii sau furnizarea unor documente care fie sunt deja disponibile la nivelul ANAF, fie sunt disponibile la nivelul altor autorităţi române (de exemplu Revisal, Registrul Comerţului, etc.), caz în care ANAF ar trebui să le poată obţine direct, fără a îngreuna administrarea acestora din partea contribuabilior.
  • Formularul D088 ar trebui să solicite informații minime din partea contribuabililor, care să permită ANAF evaluarea riscului și doar într-o etapă ulterioară, în baza evaluării de risc și acolo unde acest risc este mare, să existe cereri suplimentare de documentare aprofundată a informațiilor oferite, cu prezentarea unor documente precum diplome de studiu, declarații de venit, etc.
  • Declarația 088 este evaluată de o aplicație informatică, după criterii care nu sunt cunoscute publicului, astfel încât o companie nu va putea primi o motivație în cazul respingerii acordării codului de TVA sau al retragerii acestuia. Astfel, o potenţială eroare sau o neînţelegere corectă a unei situaţii de fapt, nu va putea fi clarificată de către contribuabil pentru simplul motiv că nu i se va aduce la cunoştinţă existenţa acesteia, ci doar decizia anulării codului de TVA. ANAF trebuie să găsească o cale de mijloc prin care contribuabilii onești să înțeleagă motivele care au dus sau pot să ducă la respingerea cererii, astfel încât să poată remedia această situație formală.
  • Codurile de TVA ale contribuabililor deja înregistrați nu ar trebui anulate înainte de a notifica contribuabilul și, mai ales, înaintea unui dialog cu contribuabilul respectiv, prin care să se clarifice toate aspectele care care au generat concluzia existenței unui risc fiscal ridicat, care să conducă la anularea înregistrării.

Apreciem efortul autorităţilor în ceea ce priveşte procesul consultativ pe marginea acestui subiect şi ne exprimăm convigerea că, dupa această perioadă lungă de consultări cu mediul de afaceri, se vor implementa soluţii de simplificare reală a formularului D088 în vederea eficientizării acestei proceduri administrativ fiscale pentru a încuraja dezvoltarea investiţiilor în România.

Considerăm această simplificare ca prioritară, cu atât mai mult cu cât, în prezentarea Raportului de performanţă a ANAF pe anul 2015, adus la cunoştinţă publicului la finalul lunii martie 2016, ANAF a subliniat ca obiectiv prioritar pentru anul 2016 „Simplificarea formularelor și procedurilor administrative”, iar formularul D088 este încă și în prezent a doua propunere din vârful clasamentului Comisiei de tăiat hârtii (www.maisimplu.gov.ro) inițiată de Guvernul României.


Coaliția pentru Dezvoltarea României (CDR) a participat activ în ultimele 12 luni la dialogul inițiat de autorități cu privire la formularul fiscal D088 privind înregistrarea de TVA și a urmărit cu interes ultimele declarații publice ale președintelui ANAF, Domnul Dragoș Doroș.

Atât aceste informații publice, cât și discuțiile avute cu reprezentanții Ministerului Finanțelor Publice și ai ANAF dau încredere mediului de afaceri că, după eforturile susținute de dialog, se prefigurează o simplificare reală a poverii administrative impuse de D088, dar se așteaptă implementarea cât mai rapidă a soluțiilor anunțate.

Coaliţia este o iniţiativă privată, apolitică, construită ca un acord de colaborare prin participarea colectivă a membrilor săi. Membrii Coaliției contribuie voluntar cu resursele și expertiza necesară formulării unor opinii comune cu privire la politici publice cu impact asupra mediului de afaceri. Coaliția reunește în total 44 de organizații sau membrii asociați.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: