miercuri

24 aprilie, 2024

27 martie, 2020

Siguranța personalului medical este prioritară în combaterea pandemiei cu coronavirus, de accea testarea cadrelor medicale se va face cu prioritate, au declarat vineri premierul Ludovic Orban și noul ministru al Sănătății, Nelu Tătaru. Cei doi au asigurat că vor ajunge în spitale echipamentele de protecție pentru medici și asistente, medicamentele necesare tratării bolnavilor cu Covid-19 și testele.

Amintim că premierul va participa vineri la preluarea celor 45 de tone de echipamente și teste venite din Coreea de Sud, produse ce lipsesc cu totul în unele unități sanitare, medicii protejându-se, de exemplu, cu saci de gunoi fixați cu elastici și cu măști folosite dezinfectate și folosite în mod repetat.

Medicii infectați și asimptomatici sau cu simptome ușoare vor fi echipați și trimiși să lucreze în spitalele stabilite pentru tratarea bolnavilor cu Covid-19.


Cele mai importante declarații:

  • se va relua instruirea personalului medical și se va încerca recăpătarea încrederii în cei care gestionează epidemia, a spus ministrul Tătaru. „La nivel local trebuie schimbate multe lucruri, trebuie reinițiate anumite proceduri pentru autoritățile locale, pentru cadrele medicale, și trebuie respectate”, a spus Nelu Tătaru, care a fost la Suceava, unde pest 170 de cadre medicale și pacienți au fost confirmați cu Covid-19.
  • se va începe rapid distribuirea de echipamente și medicamente pentru spitalele din rețeau stabilită pentru combaterea coronavirusului
  • toți pacienții cu simptome și test negativ la gripă, va fi testat pentru coronavirus
  • se vor distribui echipamente de protecţie și dezinfectanţi şi către reţeaua de medici de familie şi către medicii din ambulatoriu
  • joi seara s-a redeschis Unitatea de Primiri Urgențe din Suceava, cu personal adus de la clinicile universitare din Iași
  • „Noi ca minister avem două direcții: una urgentă, prevenția și tratarea cazurilor de coronavirus, și a doua – tratarea pacienților care au alte afecțiuni”. Vor veni săptămâni și mai grele, vor fi cazuri dificile, critice, dar vom trece peste și vom ieși întăriți”, a mai spus ministrul Tătaru.

Premierul a oferit mai multe justificări pentru situația în care s-a ajuns și a declarat că situația este mai bună decât în alte state din UE:

  • Noi am introdus anchetele epidemiologice rapide, ceea ce a dus la limitarea răspândirii. Am luat multe măsuri înaintea altor țări, precum închiderea școlilor, și au dat rezultate. Protejarea persoanelor în vârstă, care a fost o preocupare de la începutul epidemiei, e foarte mic în raport cu celelalte state europene
  • Aș prefera să nu mă refer la cazuistică, suntem la un număr relativ mic de decese, sub mortalitatea din alte țări. De regulă, cei decedați aveau și alte afecțiuni. Multe decese sunt provocate de alte afecțiuni. Capacitatea de diagnosticare a fost limitată, România nu a fost pregătiră, am plecat de la un Real Time PCR.
  • Spitalele sunt cu mai multe subordonări. În spitalele din prima linie și a doua linie nu au apărut cazuri. Au apărut cazuri în spitalele subordonate local. Uneori de vină au fost managerii, alteori unele cadre, alteori precaritatea mijloacelor de protecție a medicilor.
  • Noi am luat măsuri – triajul de exemplu. Am cerut secții speciale pentru cei suspecți. Din păcate nu s-au respectat unele reguli. La Spitalul Universitar – a fost o persoană cu simptome de coronavirus, dar s-a întârziat 48 de ore punerea diagnosticului.

Premierul Ludovic Orban a mai anunțat vineri că a cerut Ministerului Finanțelor să dispună un control în cazul contractului controversat prin care o firmă din Giurgiu, comerciant de băuturi și cafea, a ajuns să vândă statului 1,7 milioane măști de protecție. Contractul a fost atribuit prin intermediul Oficiul Național pentru Achiziții Centralizate, care se află în subordinea Ministerului Finanțelor.

„Mi se pare ciudat că o firmă care nu are istoric să obțină un astfel de contract”, a spus Orban. Acesta a mai spus că persoanele care au fost implicate vor răspunde pentru decizia de atribuire a acestui contract.


La o lună după confirmarea primului caz de coronavirus în România, numărul total al îmbolnăvirilor diagnosticate a ajuns la 1.029 de cazuri, iar al deceselor, la 24 .

Din total, 94 persoane au fost declarate vindecate și externate (53 la Timișoara, 28 la București, 6 la Craiova, 5 la Constanța, unul la Cluj și unul la Iași).

Numărul cazurilor noi în 24 de ore a fost de 123, la pacienți cu vârste cuprinse între 7 ani și 87 de ani.

La ATI sunt internați 29 de pacienți, din care 23 în stare gravă. Starea de sănătate a celorlalți pacienți este bună, staționară.

În carantină instituționalizată sunt 6.151 de persoane.

Alte 110.042 de persoane sunt în izolare la domiciliu și se află sub monitorizare medicală.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: