În condițiile în care Parlamentul European a lăsat să transpară în ultimele zile nemulțumirea față de anumite detalii ale acordului stabilit în Consiliul Uniunii Europene pe margine următorului buget multianual al UE, europarlamentarul Siegfried Mureșan, vicepreședinte al PPE și raportor PE pentru Facilitatea de Recuperare și Reziliență, asigură că sumele alocate statelor membre nu vor face obiectul unor negocieri suplimentare.
Europarlamentarul român anunță că Parlamentul European este interesat să modifice, în creștere, doar alocări bugetare ale unor mari proiecte europene. Negocierile pe marginea CFM vor fi rapide și se vor finaliza până cel târziu la 1 octombrie, a declarat Siegfried Mureșan.
(Citiți și: ”VIDEO – LIVE, ora 13.00 – Interviu Siegfried Mureșan, vicepreședinte al grupului PPE: răspunsul PE la acordul bugetar al Consiliului și oportunitățile pe care Planul de salvare le deschide pentru România”)
”Parlamentul susține total planul de redresare economică de 750 miliarde de euro, de pe urma căruia României îi vor reveni mai mult de 30 de miliarde de euro. Acest plan și aceste sume sunt susținute total de către Parlamentul European.
În al doilea rând: trebuie să adoptăm tot bugetul UE pe următorii 7 ani- 1.074 miliarde euro. Aici componenta cea mai importantă sunt banii alocați fiecărei țări membre a UE, așa-numitele anvelope naționale. Două treimi din bugetul UE merg în anvelopele naționale. Acești bani sunt destinați agriculturii, adică plăților directe susținute de Parlamentul European în totalitate.
Mesajul meu vreau să fie foarte clar: toți banii obținuți de președintele României pentru România în negocierile din Consiliul Uniunii Europene – atât fondurile din planul de redresare cât și fondurile din bugetul UE sunt susținuți de Parlamentul European, nu sunt repuși în discuție. Toate sumele sunt practic obținute definitiv de România și de restul statelor membre”, a anunțat Siegfred Mureșan.
Oficialul român a explicat ce anume dorește Parlamentul European.
”În Consiliu, președintele a obținut tot ce se putea obține pentru România. Și alți președinți sau prim-miniștrii au negociat, la fel, în primul rând ce a fost important pentru țările lor. Acum PE dorește să se asigure că și marile proiecte europene, unde banii nu sunt alocați pe țări, sunt finanțate corespunzător”, a afirmat Siegfried Mureșan.
El a detaliat o parte dintre aceste proiecte europene cărora legislativul european vrea să le crescă finanțarea: ”Burse Erasmus pentru studenți- este de dorit să avem cât mai mulți tineri, români și din alte țări, care să poată descoperi Uniunea Europeană. Bugetele pentru Cercetare, bugetele pentru Digitalizare, bugetele pentru Securitate, pentru securizarea frontierei externe a UE… acestea nu se alocă pe țări, se alocă la nivel european, iar acum responsabilitatea este să ne uităm la aceste bugete. Parlamentul European dorește anumite creșteri, moderate, acolo unde acestea se justifică”.
Siegfried Mureșan a făcut aceste precizări în cadrul interviului acordat joi cursdeguvernare.ro.