miercuri

8 mai, 2024

13 martie, 2019

Europarlamentarul Siegfried Mureșan îl acuză pe ministrul român de Finanțe că apără interesele paradisurilor fiscale, în loc să apere interesele românilor în Europa.

Ministrul Teodorovici a propus în ședința miniștrilor de Finanțe din întreaga Uniune Europeană amânarea deciziei privind sancționarea așa-ziselor <<paradisuri fiscale>>, state și teritorii care practică fiscalitate redusă și oferă oportunitatea evazioniștilor să evite plata taxelor, afirmă Siegfried Mureșan.

Potrivit Politico, Eugen Teodorovici a anunțat public înainte de ședință că dorește amânarea acelui vot, dar în ședință toți miniștrii de Finanțe au fost de altă părere și au votat pentru adoptarea acestei liste a paradisurilor fiscale care urmează a fi sancționate.


Potrivit acestei deciziei adoptate marți de Ecofin, 15 țări din afara UE care funcționează ca paradisuri fiscale se vor confrunta cu restricții la finanțarea din partea UE și la investițiile din partea Băncii Europene de Investiții.

Un comunicat emis de Siegfried Mureșan transmite:

”Ministrul Teodorovici a rămas izolat, ceea ce arată că are zero credibilitate și că nu va mai putea obține nimic la nivel european, nici pe durata Președinției române a UE, nici după aceea.

Este încă un capitol în care ministrul Teodorovici a apărat interesele altora, în loc să apere interesele românilor.


Anul trecut, Teodorovici a votat în Consiliul de Miniștri ai UE pentru scăderea fondurilor europene alocate fermierilor afectați de pesta porcină africană, în timp ce noi, europarlamentarii PNL, luptam în Parlamentul European pentru creșterea acestor fonduri.

Tot anul trecut, Teodorovici propunea limitarea dreptului la circulație a europenilor, drept fundamental pentru fiecare cetățean din UE. Din momentul acela, miniștrii Finanțelor din UE au început să-și pună serioase semne de întrebare cu privire la intențiile și capacitatea lui Teodorovici de a înțelege cum funcționează Uniunea Europeană. Ieri, miniștrii de Finanțe ai UE și-au confirmat părerea despre ministrul român.

Ca președinte al Consiliului de Miniștri de Finanțe ai UE, s-a făcut de râs la începutul anului în Parlamentul European când a creat confuzie cu privire la prioritățile Președinției române a UE în domeniul afacerilor economice și financiare. A fost criticat de europarlamentari din toate statele membre și din toate grupurile politice proeuropene din Parlament.

Tot Teodorovici este cel care a încălcat legislația europeană atunci când nu a consultat Banca Centrală Europeană în legătură cu taxa pe activele bancare. Acest lucru era prevăzut în Tratatul privind Funcționarea Uniunii Europene, tratat semnat de toate statele UE, inclusiv România.

Ministrul Teodorovici a fost criticat de liderii europeni și pentru promovarea Ordonanței 114. Vicepreședintele Comisiei Europene responsabil cu stabilitatea financiară, Valdis Dombrovskis, și comisarul european pentru afaceri economice și financiare, Pierre Moscovici, i-au transmis o scrisoare la începutul lunii martie lui Teodorovici cerându-i să modifice ordonanța fiindcă afectează stabilitatea economică din România.

Credibilitatea lui Teodorovici este zero în Europa. Acest lucru a mai fost dovedit anul trecut și când, după 3 recomandări primite de Guvernul României de la Consiliul de Miniștri din UE privind nevoia de încadrare în ținta de deficit, Teodorovici a trimis în octombrie o scrisoare celorlalți miniștri în care prezenta promisiuni goale și măsuri neconvingătoare privind încadrarea în ținta de deficit. Această scrisoare nu a convins pe nimeni, astfel că Guvernul României a primit în decembrie un nou avertisment de la Bruxelles privind necesitatea de a lua măsuri urgente de încadrare în ținta de deficit.

Așadar, resping atacurile mizerabile ale ministrului Finanțelor, Eugen Teodorovici, lansate la adresa mea. Această atitudine nu arată altceva decât că actualul ministrul al Finanțelor încearcă să-și ascundă incompetența aruncând cu noroi în cei care fac lucruri bune pentru România.

România are nevoie, acum mai mult decât oricând, de un ministru de Finanțe credibil. Vor urma negocieri complicate pe bugetul Uniunii Europene pentru următorii 7 ani. De capacitatea de negociere a Guvernului României depinde câte fonduri europene va primi România în perioada 2021 – 2017. România are nevoie de un ministru de Finanțe credibil, competent, nu un ministru de Finanțe care nu a fost capabil să prezinte la timp nici măcar proiectul de buget al țării noastre.

Teodorovici este un ministru izolat în UE, care nu poate obține nimic pentru români în Europa și trebuie să-și dea demisia.”

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Retragerea doctorului Cîrstoiu din cursa pentru primăria Capitalei arată nu

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: