joi

18 aprilie, 2024

12 septembrie, 2011

Inflaţia consemnată pe luna august a fost de -0,35%, ceea ce a însemnat reducerea preţurilor pentru a treia lună consecutiv. După -0,29% în iunie şi -0,35% în iulie, diminuarea de ansamblu a indicelui preţurilor a depăşit un procent, de la 3,05% faţă de decembrie 2010 la finele lunii mai ajungându-se la 2,03% la finele lunii august.

Totodată, inflaţia pe ultimele 12 luni s-a redus de la 7,93% în iunie la 4,25% în august, sub estimarea de 5,1% pentru finalul anului făcută de BNR în ultimul raport asupra inflaţiei. Trebuie precizat, însă, că media ultimelor 12 luni raportaă la cele 12 anterioare lor a coborât doar de la 7,8% la 7,3% şi acesta este indicatorul urmărit pentru încadrarea în criteriile de la Maastricht.

Explicaţia principală a acestei evoluţii constă, pe lângă epuizarea efectului de bază al majorării TVA din iulie 2010, în ajustarea puternică a preţurilor la legume şi fructe, aflate la categoria imprevizibilă a preţurilor volatile. Acestea au coborât de la +21,42% la -15,37% pentru legume şi de la +29,42% la -1,14% pentru fructe în raport cu finalul anului precedent.

Nu se confirmă o scădere a preţurilor în structura economiei


Prin urmare, în pofida aparenţelor, avem de-a face cu o ajustare conjuncturală, dată atât de evoluţii speciale pe segmentul legume-fructe cât şi de sezonalitate. Nu cu un proces de deflaţie, care ar consta în reducerea sistematică a preţurilor pe o perioadă de cel puţin trei luni.

Argumentul deciosiv este cel al evoluţiei preţurilor pe aşa indicatorul Core 2, care exclude evoluţia preţurilor reglementate şi a celor volatile. Acesta a rămas în teritoriul pozitiv atât în varianta de bază, cât şi în cea ajustată, ceea ce arată că structural, economia nu este în deflaţie.

Atenţie la apă, canal, salubritate !

Majorarea preţurilor la energia termică şi diminuarea treptată a efectului favorabil al reducerilor de preţ la legume şi fructe vor readuce inflaţia pe plus în lunile următoare.Totul este ca nivelul acesteia să rămână moderat, undeva sub 0,5%, ceea ce ne-ar permite chiar atingerea ţintei de inflaţie de 3% plus/minus 1%.


Fapt semnificativ, dacă preţurile la combustibili au rămas stabile în august (-0,01%), cele la apă, canal, salubritate au crescut pe tăcute cu nu mai puţin de 3,78% într-o singură lună. Ceea ce plasează acest sector al serviciilor în fruntea scumpirilor din 2011, cu 11,41%, în condiţiile în care ponderea lui în coşul de consum este mai mult decât dublă în raport cu energia termică.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: