duminică

14 august, 2022

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

12 septembrie, 2011

Inflaţia consemnată pe luna august a fost de -0,35%, ceea ce a însemnat reducerea preţurilor pentru a treia lună consecutiv. După -0,29% în iunie şi -0,35% în iulie, diminuarea de ansamblu a indicelui preţurilor a depăşit un procent, de la 3,05% faţă de decembrie 2010 la finele lunii mai ajungându-se la 2,03% la finele lunii august.

Totodată, inflaţia pe ultimele 12 luni s-a redus de la 7,93% în iunie la 4,25% în august, sub estimarea de 5,1% pentru finalul anului făcută de BNR în ultimul raport asupra inflaţiei. Trebuie precizat, însă, că media ultimelor 12 luni raportaă la cele 12 anterioare lor a coborât doar de la 7,8% la 7,3% şi acesta este indicatorul urmărit pentru încadrarea în criteriile de la Maastricht.

Explicaţia principală a acestei evoluţii constă, pe lângă epuizarea efectului de bază al majorării TVA din iulie 2010, în ajustarea puternică a preţurilor la legume şi fructe, aflate la categoria imprevizibilă a preţurilor volatile. Acestea au coborât de la +21,42% la -15,37% pentru legume şi de la +29,42% la -1,14% pentru fructe în raport cu finalul anului precedent.

Nu se confirmă o scădere a preţurilor în structura economiei


Prin urmare, în pofida aparenţelor, avem de-a face cu o ajustare conjuncturală, dată atât de evoluţii speciale pe segmentul legume-fructe cât şi de sezonalitate. Nu cu un proces de deflaţie, care ar consta în reducerea sistematică a preţurilor pe o perioadă de cel puţin trei luni.

Argumentul deciosiv este cel al evoluţiei preţurilor pe aşa indicatorul Core 2, care exclude evoluţia preţurilor reglementate şi a celor volatile. Acesta a rămas în teritoriul pozitiv atât în varianta de bază, cât şi în cea ajustată, ceea ce arată că structural, economia nu este în deflaţie.

Atenţie la apă, canal, salubritate !

Majorarea preţurilor la energia termică şi diminuarea treptată a efectului favorabil al reducerilor de preţ la legume şi fructe vor readuce inflaţia pe plus în lunile următoare.Totul este ca nivelul acesteia să rămână moderat, undeva sub 0,5%, ceea ce ne-ar permite chiar atingerea ţintei de inflaţie de 3% plus/minus 1%.


Fapt semnificativ, dacă preţurile la combustibili au rămas stabile în august (-0,01%), cele la apă, canal, salubritate au crescut pe tăcute cu nu mai puţin de 3,78% într-o singură lună. Ceea ce plasează acest sector al serviciilor în fruntea scumpirilor din 2011, cu 11,41%, în condiţiile în care ponderea lui în coşul de consum este mai mult decât dublă în raport cu energia termică.

Articole recomandate:
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

articole categorie

Citește și:

Deceniul banilor ieftini (dobânzi mici sau foarte mici la creditele pe termen lung)pentru state  tocmai s-a încheiat . A fost (sau ar fi fost) o perioadă extrem de

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: