marți

5 iulie, 2022

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

5 octombrie, 2011

Moody’s a retrogradat Italia de la Aa2 la A2. Agebţia menţine şi perspectiva negativă a ratingului, acest lucru însemnând că ar putea urma estimări similare şi în anii următori. Italia ajunge,a stfel, să aibă un rating mai slab decât al Estoniei.

Decizia Moody’s nu este o surpriză, deoarece agenţia a anunţat pe 17 septembrie că va încheia evaluarea Italiei pentru o posibilă retrogradare în termen de o lună.

„Perspectiva negativă reflectă riscurile economice şi financiare din Italia şi din zona euro. Mediul nesigur din piaţă şi riscul unei deteriorări şi mai accentuate a sentimentului investitorilor ar putea constrânge accesul ţării la pieţele datoriilor publice”, se arată într-un comunicat transmis de Moody’s în noaptea de marţi spre miercuri.


Agenţia notează, de asemenea, că ratingul Italiei ar putea „trece la niveluri substanţial mai slabe” dacă va fi remarcată incertitudine pe termen lung privind disponibilitatea unor surse externe de lichiditate.

Italia este afectată de o creştere economică foarte scăzută, de o datorie publică uriaşă, de 120% din Produsul Intern Brut (PIB), dar şi de incertitudinile politice. Tensiunile din interiorul coaliţiei de guvernare au alarmat pieţele financiare în ultima perioadă.

Moody’s a arătat că probabilitatea intrării Italiei în default (incapacitate de plată) este foarte redusă, însă deteriorarea sentimentului de pe pieţele de credit din zona euro implică o mai mare vulnerabilitate la pierderea accesului la dobânzi permisive.

Îți mulțumim că citești cursdeguvernare.
Abonează-te la newsletter aici.

Şi Standard & Poor’s a redus, pe 19 septembrie, ratingul Italiei la „A/A-1”, de la „A+/A-1+”.


Costurile de credit ale Italiei au crescut puternic în ultimele trei luni şi au fost ţinute sub control numai de intervenţia Băncii Centrale Europene (BCE), care a început în vară să cumpere obligaţiuni de stat italiene de pe pieţele secundare.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

articole categorie

Citește și:

Consumatorii români aveau, la nivelul anului 2021, o paritate a puterii de cumpărare de 55,5% din media europeană, procent identic cu cel din 2020, cel mai redus de...

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: