miercuri

17 aprilie, 2024

2 decembrie, 2011

Nu există soluţii simple pentru criza financiară din Europa, iar rezolvarea acesteia va dura ani de zile, a avertizat, vineri, cancelarul german, Angela Merkel, într-un discurs susţinut în Parlamentul german.

„Rezolvarea crizei datoriilor suverane este un proces, iar acest proces va dura ani de zile (…) Maratoniştii spun deseori că alergarea devine foarte dificilă la punctul de 35 de kilometri, dar spun şi că este posibil să ajungi la finiş dacă eşti conştient de provocare încă de la start şi o abordezi ca atare. Cel care pleacă rapid nu este neapărat şi cel care reuşeşte cel mai bine. Acesta este cel care este conştient că trebuie să alerge pe distanţă lungă”, a spus ea.

Afirmând că politicienii europeni şi-au pierdut credibilitatea în timpul crizei, ea a insistat din nou asupra necesităţii ca Banca Centrală Europeană să-şi menţină independenţa şi şi-a reafirmat opoziţia faţă de euroobligaţiuni.


Merkel a adăugat că prevederile Constituţiei germane nu permit delegarea controlului asupra bugetului către o instituţie europeană, ceea ce face inutilă orice discuţie despre obligaţiunile comune.

Mai mult, ea a apreciat că dezbaterile referitoare la euroobligaţiuni – susţinute ferm de Comisia Europeană – „nu contribuie la rezolvarea crizei”, dar zona euro are nevoie, în schimb, de o nouă „uniune de stabilitate”, cu control fiscal mai strict şi reglementări referitoare la datorii. Euroobligaţiunile sunt „de neconceput” în afara unei uniuni fiscale, a spus Merkel.

„Nu numai vorbim despre o uniune bugetară; suntem chiar pe punctul de a o şi realiza”, iar elementul central al acesteia este „un nou plafon de îndatorare european”, a declarat Merkel, insistând că este vorba despre „o uniune bugetară cu reguli stricte, cel puţin pentru zona euro”.

Ea s-a declarat convinsă că moneda unică europeană va supravieţui actualei crize, dar a recunoscut că Europa se confruntă acum cu cel mai important test. „Euro şi-a dovedit valoarea. Este stabil. Dar este mult mai mult decât o monedă. Reprezintă voinţa Europei de a se uni şi de a face faţă provocărilor globale”, a spus ea.

(Citeşte mai mult pe cronicaeuropeana.ro)


Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: